Digitalizacija katastra

Crna Gora stavlja tačku na divlju gradnju

Autor: Biznis.ba
Crna Gora stavlja tačku na divlju gradnju
Odović i Felten, Foto: Ministarstvo prostornog planiranja urbanizma i državne imovine

Digitalizacijom katastra nepokretnosti konačno će se staviti tačka na divlju gradnju, rekao je minstar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, Odović se sastao sa njemačkim abasadorom Peterom Feltenom.

Odović je, kako je kazao, Feltena upoznao sa planovima, posebno istačući digitalizaciju katastra nepokretnosti.

"Time ćemo povećati ažurnost podataka, smanjujući administrativne procedure za izmjenu i upis podataka u te registre, učiniti ih lako dostupnim građanima i investitorima, te o svim pogodnostima za građane koji će biti sadržani u Zakonu o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, čime će se konačno staviti tačka na divlju gradnju", rekao je Odovoić.

On je naveo da je krajnji cilj tih izmjena mogućnost da građani i investitori dobiju saglasnost za izgradnju u roku od 48 sati.

Kako je Odović kazao, tim investicijama Crna Gora će postati privlačna destinacija ozbiljnim investitorima, uslijed povećanja stepena pravne sigurnosti, kao i pouzdanosti podataka sadržanim u javnim registrima.

"Te aktivnosti će također u velikoj mjeri doprinijeti transparentnosti u oblasti imovine javnih funkcionera, čime ćemo dati veliki doprinos u borbi protiv korupcije", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Felten je izrazio zadovoljstvo najavljenim projektima ministarstva i kazao da ga posebno raduje "business friendly" pristup vlade.

"Tim povodom najavio je skori dolazak grupe njemačkih investitora i predstavnika njemačkih kompanija u Crnu Goru", kaže se u saopštenju.