SAF gorivo

Croatia Airlines obavio prve letove s održivim vazdušnim gorivom

Autor: Biznis.ba
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim vazdušnim gorivom
Foto: X

Croatia Airlines u petak je prvi put obavio letove s upotrebom održivoga vazdušnog goriva (SAF – Sustainable Aviation Fuel), čime se priprema za sprovedbu zakonske regulative koja će vrijediti od 2025. godine, saopćili su iz ove firme.

Croatia Airlines je na odabranim letovima po prvi put koristio održivo vazdušno gorivo u kojem je sadržaj SAF komponente 30 do 40 posto.

SAF gorivo se proizvodi iz sirovina koje zadovoljavaju kriterije održivosti te se miješa s fosilnim JET gorivom.

Croatia Airlines koristi ga u vazdušnim Airbus 319 i Dash 8-Q400 koji su planirani za današnje letove iz Zagreba u Amsterdam, Bruxelles, Kopenhagen, London Heathrow i Zürich, te domaće letove Zagreb – Split, Zagreb – Dubrovnik – Zagreb i Zagreb – Pula – Zadar, prenose Financije hr.

Održivo avio gorivo za te letove osigurala je firma INA putem svog dobavljača. Time je, kako se navodi, potvrdila spremnost za zakonsku obavezu prema kojoj od početka 2025. godine dobavljači u Evropskoj uniji moraju trošiti dva posto goriva iz obnovljivih izvora, u svrhu dekarbonizacije zračnog saobraćaja.

Prema EU regulativi, svi dobavljači avio goriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU.

Croatia Airlines ističe da primjena SAF goriva ne traži nikakve izmjene unutar spremnika aviona te se može koristiti u svim avionima Croatia Airlinesa, čime je primjena ovog goriva jednostavna i osigurava čišći i kvalitetniji zrak.

Dodaje da se upotrebom te vrste goriva emisija stakleničkih plinova u prosjeku životnog ciklusa goriva smanjuje za 60 do 80 posto.