pola balkana pogođeno

Detalji o kolapsu elektroenergetskog sistema, cijene struje dosežu vrhunac

Autor: Biznis.ba
Detalji o kolapsu elektroenergetskog sistema, cijene struje dosežu vrhunac
Foto: Ilustracija

Evropska mreža operatora prijenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO-E) priopćila je da je kaskadni nestanak struje 21. juna uslijedio usred prekida dva nadzemna voda u razmaku od 13 minuta. Njena stručna skupina istražuje incident zbog kojeg su Bosna i Hercegovina, gotovo cijela Albanija i Crna Gora te dijelovi Hrvatske tri sata ostali bez struje.

Nakon incidenta s nestankom struje u jugoistočnom dijelu regije elektroenergetskog sistema kontinentalne Ecrope, ENTSO-E, Agencija Ecropske unije za saradnju energetskih regulatora (ACER) i regulatori i operatori prijenosnih sistema (TSO) u regiji održali su prvi sastanak njihove zajedničke stručne komisije.

Detaljno će istražiti uzroke incidenta i dati preporuke u konačnom izvještaju, stoji u priopćenju. ENTSO-E je preliminarno iznio slijed događaja i pohvalio koordinirane napore pogođenih OPS-ova za ponovno uspostavljanje opskrbe električnom energijom za tri sata.

Dana 21. juna u 12:24, zbog velike nesreće, bez struje su tri sata bile Bosna i Hercegovina, gotovo cijela Albanija i Crna Gora te dijelovi Hrvatske. Njihovi prijenosni sistemi pretrpjeli su kolaps napona. Incident nije značajno pogodio ostatak kontinentalne Evrope.

Neposredno prije incidenta, pogođeno područje je uvozilo oko 2 GW iz susjednih zemalja i izvozilo 417 MW u Italiju preko visokonaponskog istosmjernog (HVDC) podmorskog kabela Monita između Crne Gore i Italije.

Dva neočekivana isključenja nadzemnih vodova dogodila su se u 12:09 i 12:22. Odmah nakon drugog okidanja, napon je počeo padati u širokom području. Dosegao je tako niske nivoee da je uzrokovao dalje niske napone na mnogim vodovima. Incident je aktivirao zaštitne uređaje za isključivanje vodova, što je rezultiralo odvajanjem pogođenog područja od elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope. Zahvaćeno područje nastavilo je doživljavati pad napona kao i pad frekvencije, što je dovelo do nestanka struje.

U 12:09 sati došlo je do kvara 400 kV voda Ribarevine-Podgorica2 u Crnoj Gori zbog kratkog spoja. Opterećenje nekoliko drugih linija se povećalo, bez stvaranja preopterećenja mreže, niti problema s naponom ili frekvencijom.

U 12:22 također je zbog kratkog spoja ispao 400 kV vod Zemblak-Kardia između Albanije i Grčke. Oba događaja su stoga rezultirala incidentom s nekoliko kršenja stanja sistema u smislu opterećenja linije i napona. Napon u jugoistočnom dijelu kontinentalne Evrope naglo je opadao.

U 12:24 po srednjoeuropskom vremenu došlo je do prekida nekoliko linija jedna za drugom. Naponi su nastavili padati na nulu, dok su se s druge strane linije razdvajanja vratili u normalu, objasnio je ENTSO-E.

Mreža 400 kV uspostavljena je za manje od tri sata. Napajanje lokalnog opterećenja ubrzo je ponovno uspostavljeno, dodaje se u preliminarnom izvještaju, izvještava Balkan Energy News..

Valja napomenuti da se Balkan sada suočava s ekstremnim toplinskim valom koji traje već gotovo tri sedmice. Elektroenergetski sistem je opterećen naglom potražnjom i ozbiljnom sušom, usred ograničenih kapaciteta međusobnog povezivanja i slabih alata za fleksibilnost. Cijene struje su skočile u nebo.

No, prema mišljenju stručnjaka, visoke temperature nisu glavni uzrok dosad neviđenog rasta cijena na berzama, od 50 do 170 posto. Neki od glavnih činilaca su smanjenje prijenosnih kapaciteta između Mađarske i ostatka Evropske unije, također i sa Srbijom, te između Bugarske i Rumunjske. Također postoji odgoda u povratku nuklearne elektrane Kozloduj u cjelokupni rad, zajedno sa smanjenjem proizvodnje elektrana na ugljen i prelaskom Ukrajine iz izvoznice u uvoznicu.

Najveći skok cijena zabilježen je na Mađarskoj berzi električne energije HUPX za isporuke od 20 do 23 sata. Nivo je dosegao nevjerojatnih 940 EUR po MWh, u usporedbi s oko 350 EUR prethodne sedmice. Ove sedmice prosječna cijena na tržištu dan unaprijed (DAM) iznosi 200 eura po MWh, dok je u prethodnih sedam dana iznosila 120 eura po MWh. Tako visoki nivoi nisu viđeni od 2022. tokom energetske krize.