Regija

Dodik i Vučić otvorili dionicu autoputa u Srbiji: Od Beograda do Čačka za sat vremena

Autor: Biznis.ba
Dodik i Vučić otvorili dionicu autoputa u Srbiji: Od Beograda do Čačka za sat vremena

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je zajedno sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić te članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom svečano otvorio dionica autoputa "Miloš Veliki" od Surčina do Obrenovca.

Kako je najavljeno na svečanosti, vozačima će tako na potezu od Beograda do Čačka biti dostupno ukupno 120 kilometara novog autoputa, a tu dionicu moći će preći za sat vremena.

Vučić je, kako su prenijeli srbijanski mediji, u neformalnom razgovoru sa Dodikom, Brnabić i ambasadorkom Kine Chen Bo, a kojeg su snimile kamere, rekao:

"Čestitam vam ljudi. O autoputu se priča bar 50 godina. Mnogo smo sretni. Još da završimo autoput do kraja 2021. godine. Za koji dan otvaramo Z krak na koridoru. Sjajna godina".

Foto: Instagram Foto: Instagram

Inače, putovanje dionicom autoputa Surčin-Obrenovac bit će besplatno, jer neće biti novih naplatnih rampi odnosno naplate putarine. Ova dionica pripada Beogradu i zato na njoj neće biti putarine.

Najveći most kod Obrenovca dužine 1.581 metar i širine 29 metara urađen je sa 27 stubova i 33 raspona, a ugrađeno je 88. 000 kubika betona i više od 11. 500 tona armature

Opušteni predsjednik Srbije danas je u više navrata davao izjave medijima. Pri tome je često dobacivao i izvođačima radova.


Obilazeći novoizgrađenu dionicu izjavio je "Ovo je velika stvar. Taman mi je da završim mandat i mogu ponosno da odem".

Vučić je upitao i kinesku ambasadorku Chen Bo o čamcima za riječnu policiju koja također treba da se "ponovi" da li je moguće da se "od kineskih prijatelja nabavi i do 20 novih plovila za riječnu policiju".

Biznis.ba