Za više od 20 posto

Drastičan pad proizvodnje mlijeka u Srbiji

Autor: Biznis.ba
Drastičan pad proizvodnje mlijeka u Srbiji
Foto: Ilustracija

Mlijeko, kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u susjednoj Srbiji, postaje sve deficitarniji.

To pokazuje i podatak da je proizvodnja mlijeka u četvrtom tromjesečju 2023. opala za 20 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

I pored toga, prema riječima proizvođača, država nema plan za rješavanje ovog problema, dok velike mljekare to ne zanima jer mogu i bez domaćeg mlijeka.

U Srbiji je zastupljenost kravljeg mlijeka u ukupnoj proizvodnji mlijeka na gazdinstvima iznosi oko 97 posto.

U 2023. godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) proizvodnja konzumnog kravljeg mlijeka u mljekarama smanjena je za 7,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ono što je za Srbiju zabrinjavajuće jeste da je u posljednjem kvartalu prošle godine došlo do pada u proizvodnji kravljeg mlijeka od 21,3 posto u odnosu na isti kvartal 2022. godine.

U Srbiji, prema rezultatima posljednjeg popisa poljoprivrede, ima 725.408 goveda, što predstavlja pad od 17,7 posto u odnosu na 2018. godinu.

Prema podacima RZS, koji pokazuju stanje na dan 1. decembra 2023. godine, broj goveda je manji za 9,3 posto u poređenju sa godinom prije.

Na još duži period, od 2013. do 2022. godine, ukupan broj goveda manji je za 18,2 posto, pokazuju ovi podaci.

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin ukazuje za Danas da je mlijeko jedan od prehrambenih artikala gdje Srbija postaje uvozno zavisna.

"To je ono što najviše brine i stručnu i potrošačku javnost, što postajemo neto uvoznici prehrambenih artikala. To nije samo mlijeko, tu je i meso i još drugih stvari“, poručuje on.

On podsjeća da je kapacitet muznih krava u našoj zemlji pao ispod 170.000 grla.

"Kada primijenite prostu matematiku o godišnjoj proizvodnji mlijeka po muznoj kravi, dobija se računica da to ne može da zadovolji domaće potrebe“, kaže Galetin, te zaključuje:

"To se vidjelo i po rezultatima posljednjeg popisa poljoprivrede, gdje su sve grane stočarstva narušene, izuzev pčelarstva“.