Regija

Dubrovnik u neviđenim gubicima: Radi samo pedesetak ugostitelja, tek sedam hotel

Autor: Biznis.ba
Dubrovnik u neviđenim gubicima: Radi samo pedesetak ugostitelja, tek sedam hotel

Pandemije koronavirusa i njome izazvana ekonomska kriza proizvodi izuzetno negativne posljedice. Najviše je pogođen turizam, direktno uslovljen blokadom komunikacija i putovanja. Nivo pada i iniciranih gubitaka najbolje se vidi na brojevima turističkih perjanica kao što je Dubrovnik.

Prema podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika, na dan 1. juni 2020. godine zabilježeno je 86 dolazaka i 316 noćenja na području Grada Dubrovnika. Usporedbe radi, na isti dan lani je ostvareno 6.747 dolazaka te 18.481 noćenje, što su neusporedivo veće brojke.

Kako prenose lokalni mediji, u gradu u kojem gotovo svaka ulica ima svoj ugostiteljski objekt trenutno je otvoreno svega njih 50-ak, u što se ubrajaju kafići, restorani kao i objekti koji poslužuju brzu hranu.

Trenutno je otvoreno svega sedam dubrovačkih hotela, a to su Dubrovnik Palace, Hilton Imperial, Hotel Lero, Park, Petka, Pucić Palace i Royal Blue što je bitno drugačija slika dubrovačkog turizma nego što je to bilo slučaj u istom periodu lani.

"Prema podacima Porezne uprave od 24. februara do 17. maja 2020. godine fiskalizirano je 78 posto manje računa nego u istom periodu 2019. godine, a ukupni iznos tih računa manji je za 63 posto u svim djelatnostima Dubrovačko-neretvanske županije. U sektoru turizma, u što spadaju smještaj, ugostiteljstvo te putničke agencije, vrijednost izdanih računa pala je za 92 posto“, izjavila je Trojić, prenosi Klix.

Biznis.ba