usred toplotnog talasa

Duplirana cijena struje na berzama u Evropi

Autor: Biznis.ba
Duplirana cijena struje na berzama u Evropi
Foto: Ilustracija

Cijena struje dostigla 125 eura po megavat satu, a bila je 65 eura.

Direktor Srpske berze struje (SEEPEX), Miloš Mladenović, izjavio je da zbog toplotnog talasa rastu cijene električne energije na berzama, koje su i referentne cijene struje na veleprodajnom tržištu.

– U poređenju sa martom i aprilom, gdje su cijene u prosjeku bile 65 eura po megavat satu, u maju su porasle na 80, a u junu na 98 eura po megavat satu. Sad je megavat sat između 120 i 125 eura – rekao je on za RTS.

Mladenović je naveo i da se mijenja odnos između bazne i vršne cijene električne energije, naročito zbog velikog uticaja solarnih elektrana.

– Očekujemo da u drugom kvartalu bazna cijena bude i viša od vršne cijene električne energije, što ranije nije bio slučaj – rekao je on i dodao da se tokom ljeta očekuje slična cijena. Prema Mladenovićevim riječima, na fjučers tržištu, koje je najbolji pokazatelj kretanja cijena u budućnosti, očekuju se tokom ljeta cijene od oko 90 eura u trećem kvartalu, a u četvrtom ponovo cijene od 110 eura po megavat satu.

– Očekuje se da ta razlika između bazne i vršne cijene i dalje bude na strani bazne cijene zbog velikog uticaja solarnih elektrana – objasnio je direktor Srpske berze struje.

Iz EPS-a su najavili da neće biti poskupljenja struje ove godine za domaćinstva, dok se privreda snabdijeva na slobodnom tržištu ali na dugoročne ugovore pa ova fluktuacija cijene ne bi trebalo da brine preduzeća.