Regija

Električna energija u Hrvatskoj poskupljuje više od najavljenog

Autor: Biznis.ba
Električna energija u Hrvatskoj poskupljuje više od najavljenog

Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavila je nove cjenovnike za električnu energiju koji će se primjenjivati od 1. aprila.

Električna energija će poskupjeti više od onoga što je najavio premijer Andrej Plenković sredinom februara.

Povećanje cijena će osjetiti većina od 1,43 miliona domaćinstava koliko ih je u Hrvatskoj bilo prošle godine, s obzirom da HEP drži više od 90 odsto maloprodaje električne energije u državi, prenosi portal energetika-net.com.

Vlada je sredinom februara donijela mjere kako bi uticala na cijene energije, prema kojima PDV na električnu energiju ostaje 13 odsto, a premijer je najavio da bi električna energija za domaćinstva trebala poskupjeti do 9,6 odsto. Bez vladinih mjera rast cijena za bi iznosio 23 odsto, s obzirom na to da je cijena električne energije na berzama učetvorostručena za godinu dana.

Rast i iznad 11 odsto

Međutim, objavljeni cjenovnici HEP-a sugerišu da će poskupljenje za većinu građana koji imaju dvotarifna brojila u svojim domovima, prema kalkulacijama, biti veće od očekivanog.

Rast cijene električne energije od 9,6 odsto se ne odnosi na sve potrošače u kategoriji domaćinstava. Kad se primijene tarifne stavke koje su objavili HEP Elektra (univerzalna usluga) i HERA, domaćinstva sa jednotarifnim brojilom (kojih u Hrvatskoj ima oko 31 odsto) kod tog snabdjevača će od 1. aprila dobiti više račune za 8 odsto, dok će dvotarifni kupci dobiti veće račune za 11 odsto.

Da li će računi još više rasti zavisiće od odluke HEP-a da li će početi sa naplatom solidarne naknade, koju do sada nisu naplaćivali. U tom slučaju, računi bi porasli za 11 odsto, odnosno 14 odsto.

Što se tiče HEP Opskrbe (HEPI), tu će prosječan rast iznositi 14 odsto, a ako se počne sa naplatom solidarne naknade, onda rast ide na 17 odsto. Ove kalkulacije uključuju i PDV, kaže Nenad Kurtović iz udruženja Splitski potrošač.

Takođe, cijene je za 17 odsto već povećao i slovenački GEN-I, koji ima zanemariv broj maloprodajnih kupaca u Hrvatskoj. Novi cjenovnik stupio je na snagu 1. marta, i to u dijelu koji se odnosi na energiju, što će rezultirati povećanjem troškova za približno 13 odsto. Međutim, s obzirom da od 1. aprila stupa na snagu i odluka HERA-e o povećanju mrežarine, troškovi domaćinstava će od 1. aprila 2022. porasti za ukupno 17 odsto.

E-on, drugi snabdjevač, još nije najavio nikakvu promjenu, a propisi ga obvezuju da promjenu cijene za domaćinstva mora najaviti 30 dana unaprijed, a postoji i interno uputstvo HERA-e da se promjena kupcima mora najaviti u roku od 45 dana. E.On na svom veb sajtu cijene nije mijenjao od 1. aprila 2020. i nije poznato da li planira povećanje.

Decembarski rast mrežarine

Negativan uticaj na cijenu električne energije daje i povećanje mrežarina u distribuciji i prenosu električne energije, koje imaju udio od čak 25 odstou krajnjem računu, dok su ostale stavke cijena energije, PDV i naknada za OIE, kao i solidarna naknada.

To povećanje je u decembru izglasala Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).

U HERI su tada rekli da će se prosječna naknada za korišćenje mreže za krajnje kupce iz kategorije preduzetništva na niskom naponu na godišnjem nivou povećati za 4 odsto, a za krajnje kupce iz kategorije domaćinstava za 8,1 odsto.

Biznis.ba