Regija

EPS ostvario najveći poslovni prihod prošle godine u Srbiji

Autor: Biznis.ba
EPS ostvario najveći poslovni prihod prošle godine u Srbiji

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije iz Beograda je preduzeće koje je prošle godine ostvarilo najveći poslovni prihod u iznosu od 252.112 miliona dinara, pokazuju objavljeni podaci Agencije za privredne registre.

To preduzeće je u Srbiji vodeće i prema poslovnoj imovini koja je „teška” 986.972 miliona dinara, prema kapitalu koji iznosi 684.519 miliona dinara, ali i prema broju zaposlenosti gdje radi 26.485 ljudi.

Međutim, to državno preduzeće se na listi prema ostvarenoj neto dobiti nalazi na 16. mjestu, zbog velikih ranijih gubitaka, koji ovo preduzeće svrstavaju na drugom mjestu po visini ukupnog gubitka preduzeća u Srbiji i iznose 122.110 miliona dinara.

Među 100 najprofitabiljnijih privrednih društva prema neto dobiti, osim EPS-a, nalazi se još šest javnih preduzeća – JP Srbijagas, JKP Beogradske elektrane, Jugoimport iz Beograda, JP Pošta Srbije, Novosadske elektrane, EPS Obilić…

Pančevačka Petrohemija je kompanija koja je prošle godine ostvarila najveću neto dobiti u iznosu od 40.456 miliona dinara.

Zanimljivo je da je Petrohemija prethodnih godina bila među vodećim gubitašima, ali kako je 2015. odlukom Vlade svrstana među 17 preduzeća značajnih za domaću privredu, reorganizacijom je tom preduzeću otpisano 36.937 miliona dinara obaveza, a preostali dio pretvoren u akcije.

Drugoplasirana na listi po neto dobiti je naftna kompanija NIS Novi Sad, koja je ostvarila neto dobit za 72,8 odsto veći nego lane, zatim JP Srbijagas Novi Sad čiji je neto dobitak 7,7 puta veći u odnosu na prethodnu godinu.

Zanimljivo je da je Srbijagas istovremeno pozicionirana kao najveći gubitaš u Srbiji, čiji ukupni gubitak iznosi 128.539 miliona dinara.

Telekom Srbija Beograd i Tigar Tajers iz Pirota su takođe u prvih pet po ostvarenoj neto dobiti u prošloj godini, s tim što je neto dobit Telekoma pala za četiri odsto, dok je dobit Tigra porasla za 57,5 odsto u odnosu na 2016.

Najprofitabilnija preduzeća, koja su svoju profitabilnost stekla prema poslovnim prihodima, su, osim pomenutog EPS-a iz Beograda, kragujevački Fijat i kompanija Delize, prenosi Tanjug.

Tri kompanije koje su prošle godine ostvarile značajan skok kako prema rastu profitabilnosti, povećanju obima poslovanja, jačanju finansija i povećanju broja zaposlenih izdvojile su Real Knitting iz Gajdobre, koja se bavi proizodnjom pletenih i kukičanih čarapa, zatim, Robert Boš iz Beograda koja proizvodi električnu i elektronsku opremu za motorna vozila, kao i kompanija Grundfos iz Inđije koja se bavi proizvodnjom pumpi i kompresora.

Podaci su dati na osnovu analize i rangiranja 102.395 privrednih društava sa aspekta uspješnosti poslovanja.

Biznis.ba