Privreda, okoliš...

EU najavila dodatnih 1,2 milijarde eura investicija i podrške Zapadnom Balkanu

Autor: Biznis.ba
EU najavila dodatnih 1,2 milijarde eura investicija i podrške Zapadnom Balkanu
Foto: Unsplash

Evropska komisija najavila je dodatnih 1,2 milijarde eura investicionog paketa za infrastrukturu i podršku preduzetništvu na zapadnom Balkanu.

Evropska komisija danas je najavila šesti investicijski paket pod ekonomskim i investicijskim planom EU za Zapadni Balkan koji se očekuje mobilizirati 1,2 milijarde eura u investicije.

Ovaj paket će podržati osam novih vodećih ulaganja u vodosnabdijevanje i kanalizaciju, pročišćavanje otpadnih voda i željezničkog prevoza, kao i inovacije i zelene transformacije u malim i srednjim preduzećima. Ulaganja će se uskazati u uskoj saradnji sa partnerima zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, rekla je:

"Naših 30 milijardi eura ulaganja za zapadni Balkan donosi, s tim novim paketom od 1,2 milijarde eura. Jača regionalne veze sa kvalitetnom infrastrukturom i približava nas bliže, što je naš krajnji cilj. Naši zapadni balkanski partneri grade svoju evropsku budućnost. Ove investicije, zajedno sa potrebnim reformama i pristupom našem jedinstvenom tržištu, pripremit će ekonomije naših partnera da se pridruže našoj Uniji."

1,2 milijardu eura u investicionom paketu obuhvata 300 miliona eura u EU od instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), dodatnih bilateralnih doprinosa država članica EU i Norveške, zajmovi međunarodnih finansijskih institucija i doprinosa iz ekonomije zapadnih Balkan. Paket je podržao operativni odbor Investicionog okvira Zapadnog Balkana (WBIF) tokom sastanka 1-2 jula. Nova vodeća ulaganja padaju pod tri prioriteta ekonomskog i investicionog plana:

  • Okoliš i klima: Rekonstrukcija i rehabilitacija vodovoda i sanitarne infrastrukture u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
  • Održivi transport: napredovanje na željezničkoj infrastrukturi Koridora X, sa brzinom Beograda - Velika Plana veza omogućava brži protok putnika i tereta u regionu.
  • Podrška poslovnom sektoru: pokretanje novog objekta za inovacije i zelenu transformaciju preduzeća u regionu.

Pozadina

Kao dio globalnog prolaza, ekonomski i investicioni plan EU za zapadni Balkan (2021-27) ima za cilj da se potakne dugoročni oporavak, ubrzava zelenu i digitalnu tranziciju i poticati regionalnu saradnju i konvergenciju sa EU-om. Usvojen od strane Evropske komisije u oktobru 2020. godine, plan mobilizira i do 30 milijardi eura u investicijama, uključujući 9 milijardi eura u EU grantovima putem IPA III-ja, tokom sedmogodišnjeg perioda. Od ovog iznosa, 5 milijardi eura počinjeno je putem WBIF-a.

Do sada je EU odobrila programe za mobilizaciju do 17,5 milijardi eura u ulaganjima u okviru ekonomskog i investicionog plana, uključujući 5,4 milijarde eura u grantovima EU.

WBIF je zajednička financijska platforma koja se pokrenula prije 15 godina, srušavanjem Evropske komisije, financijske organizacije, države članice EU i Norvešku, kako bi se poboljšala saradnja u ulaganjima u javnosti i ulaganja u privatno sektore. Podržava društveno-ekonomski razvoj regije i doprinosi evropskim integracijama zapadnog Balkana. Pored toga što je glavno finansijsko vozilo za provedbu ekonomskog i investicionog plana EU, WBIF će također igrati važnu ulogu u provedbi novih 6 milijardi eura za zapadni Balkan, koji ima dvostruki cilj za jačanje socio - Ekonomska konvergencija sa EU i ubrzava proces pristupanja.

WBIF će kanalizirati 3 milijarde eura grantova i zajmova pod postrojenjem za podršku prioritetnim ulaganjima u transport, energetsku, digitalnu i ljudsku kapitalu.