Regija

Francuski Vinci preuzeo beogradski aerodrom nakon uplate 501 miliona eura

Autor: Biznis.ba
Francuski Vinci preuzeo beogradski aerodrom nakon uplate 501 miliona eura
Ukupna vrijednost ove transakcije iznosi 1,46 milijardi eura i predstavlja prvu koncesiju ovako velike vrijednosti ikada sprovedene u Srbiji.

Na taj način ova kompanija, čija podružnica u Srbiji nosi naziv Vinci Airports Srbija, postala je operater aerodroma "Nikola Tesla" na period od 25 godina, dok Srbija ostaje vlasnik aerodroma, saopćeno je iz Vlade Srbije.

Tokom trajanja koncesije, kompanija "Vinci Airports Srbija" dužna je da uplaćuje koncesionu naknadu svake godine, kao i da sprovodi ulaganja u aerodromsku infrastrukturu u rokovima i u skladu sa Ugovorom o koncesiji.

U prvih pet godina biće izvršena sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletne staze, izgradnja novih rulnih staza i rekonstrukcija postojećih, izgradnja brzih izlaza sa piste, rekonfiguracija terminala, izgradnja novih objekata i unapređenje sistema.

Francuska kompanija Vinci Airports planira da aerodrom "Nikola Tesla" postane regionalno čvorište, kao i da broj putnika koji ga koriste trostruko poveća.

Na sjednici Vlade Srbije konstantovano je da su ispunjeni uslovi iz Ugovora o koncesiji za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma "Nikola Tesla" Beograd i obavljanje djelatnosti operatera na ovom aerodromu, potpisanog 22. marta.

Kompanija Vinci Airports globalni je operater koji posluje u 12 zemalja i upravlja sa 45 aerodroma, uključujući Srbiju. Zapošljava 12.000 ljudi širom svijeta.

Vinci Airports je na ovim aerodromima u 2017. godini imao 180 miliona putnika i ostvario prihod od 1,4 milijarde eura. Rast saobraćaja nastavljen je i u ovoj godini.

U saopćenju se ističe da je Vlada Srbije ponosna što najveći srpski međunarodni aerodrom "Nikola Tesla" postaje dio porodice globalnih aerodromskih operatera, te da vjeruje da će nastaviti još uspješnije da razvija svoje kapacitete i uvećava broj putnika.

U saopćenju nacionalnog avio-prevoznika "Air Srbija" pozdravljeno je preuzimanje aerodroma "Nikola Tesla", a izvršni direktor "Air Srbije" Branislav Malović rekao je da je dolazak francuske kompanije izuzetno značajan podsticaj za dalji razvoj, modernizaciju i unapređenje poslovanja beogradskog aerodroma.

"Air Srbija godišnje preveze gotovo polovinu putnika koji koriste beogradski aerodrom i dolazak novog partnera znači novi podsticaj daljem jačanju odnosa i saradnje", rekao je Malović, prenosi Srna.

IFC, članica Grupe Svjetske banke, saopćila je da obezbjeđuje finansijski paket vrijedan 182 miliona eura novom privatnom koncesionaru aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, "Vinci Airports Srbija".

U saopćenju IFC se navodi da će koncesionar razviti i unaprijediti aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu, s ciljem unapređenja turizma i transporta u Srbiji i podsticanja ekonomskog rasta.

Kompaniji Vinci Airports, jednoj od najvećih operatora aerodroma na svijetu i članu grupe "Vinci SA" iz Francuske, u januaru je data koncesija za razvoj aerodroma, nakon objavljivanja javnog tendera.

Ugovor na 25 godina obuhvata finansiranje unapređenja, proširenja, poslovanja i održavanja aerodroma i očekuje se da skoro utrostruči njegov kapacitet u pogledu putničkog saobraćaja do kraja koncesije.

Biznis.ba