Regija

Grad Dubrovnik uveo 'car sharing' sustav s 30 električnih vozila

Autor: Biznis.ba
Grad Dubrovnik uveo 'car sharing' sustav s 30 električnih vozila

Usluga sukorištenja vozila, tzv. "car sharing", kroz projekt 30 električnih automobila "Avant2Go", predstavljena je u četvrtak u Lazaretima, a dubrovački gradonačelnik Mato Franković je rekao kako je sustav povoljan te omogućuje bržu i kvalitetniju mobilnost građana i turista.

Franković očekuje da će prednosti prvog sustava takve vrste u Hrvatskoj Dubrovčani moći vidjeti za nekoliko godina.

"Parkirna su mjesta rezervirana pa nema gubljenja vremena pri traženju, a nismo pritom uzeli mjesto građanima. Korištenje automobila je lakše, a manje vremena se koristi parkirno mjesto. Planiramo u budućnosti značajno ograničiti korištenje automobila u zoni povijesne jezgre pa će i ovaj sustav tome pomoći", rekao je Franković.

Dodao je kako je krajnji cilj sustava poboljšati kvalitetu života građana te olakšati posjet gradu.

Osnivač tvrtke "Avant Car" Matej Čer istaknuo je kako je "Avant2Go" projekt koji donosi ekološki prihvatljiva rješenja s boljom iskoristivosti vozila.

"Time pridonosimo smanjenju prometa i potrebe za parkirnim mjestima. Umjesto da koristite svoje vozilo, koje troši i kvari se, mi vam nudimo novo rješenje koje bi postupno moglo donijeti puno koristi građanima. Počinjemo u Dubrovniku i očekujemo da ćemo se širiti na ostatak regije", rekao je Čer.

Istaknuo je kako je na širemu gradskom području do dubrovačke Zračne luke određeno sedam ključnih lokacija s parkirnim mjestom i punionicom, a korisnici uz pomoć aplikacije uvijek mogu znati gdje im je i kada vozilo na raspolaganju.

"Povezali smo Zračnu luku s brodskom lukom te glavne dijelove grada, od povijesne jezgre preko Lapada do Gruža, a jednu lokaciju imamo i u Srebrenom u Župi dubrovačkoj. Kad se projekt razvije, planiramo povećati broj lokacija, a dugoročni cilj nam je postaviti ih u radijusu od 300 do 500 metara", objasnio je Čer.

Provedbom projekta "Avant2Go" Dubrovnik je postao prvi grad u Hrvatskoj u kojemu "car sharing" sustav pokreće električna energija, a cijena će se izračunati po vremenu vožnje i prijeđenom putu, prenosi Hina.

Tvrtka "Avant Car" jedina se javila na natječaj Grada Dubrovnika.

Biznis.ba / FENA