albanija

Gradit će se nova luka u Draču

Autor: Biznis.ba
Gradit će se nova luka u Draču
Foto: Arhiv

Lučka uprava Drača (DPA), operater najveće albanske luke, saopštila je u utorak da je raspisala tender za prvu fazu izgradnje nove luke u oblasti Porto Romano sjeverozapadno od Drača, gdje će postojeće operacije rukovanja teretom biti izmještene.

Budžet za prvu fazu projekta procjenjuje se na 39,3 milijarde leka (392 miliona eura), navodi agencija DPA u objavi tendera. Radovi moraju biti završeni u roku od 40 mjeseci.

Ponude na tenderu mogu se dostaviti do 16. septembra.

Holandska inženjerska firma Royal HaskoningDHV, koja je vodila dizajn projekta, takođe će nadgledati tenderski proces, rekla je albanska ministrica infrastrukture Belinda Balluku na konferenciji za novinare.

Čak 15 međunarodnih kompanija već je izrazilo interesovanje za tender.

Prva faza projekta uključuje izgradnju kontejnerskog terminala, lukobrana, pristupnih puteva i drugu prateću infrastrukturu, rekao je na konferenciji za novinare direktor razvoja pomorskog poslovanja Royal HaskoningDHV-a Eric Smit, prenosi Investitor me.

U početnoj fazi, novi kontejnerski terminal će koristiti mobilne lučke dizalice. Kasnije, kako se lučka aktivnost bude povećavala, može se prebaciti na portalne dizalice od broda do obale i gumenih guma bez dodatnih infrastrukturnih radova, saopštio je RoyalHaskoningDHV.

Luka bi trebalo da služi kao baza na obali budućih suvih lučkih objekata u kosovskoj Prištini i Strugi u Sjevernoj Makedoniji. Biće povezana na putnu i željezničku mrežu.

Albanska vlada će u potpunosti finansirati izgradnju nove luke, izjavio je u januaru premijer Edi Rama.

Nakon preseljenja, postojeća luka u južnom dijelu Drača će primiti novi stambeni i pomorski projekat vrijedan 2 milijarde eura od strane Emaar-a, renomirane kompanije za razvoj nekretnina sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.