Regija

Haki Šatri: I pored zahtjeva SAD-a, zadržat ćemo takse

Autor: Biznis.ba
Haki Šatri: I pored zahtjeva SAD-a, zadržat ćemo takse
Vlada Kosova odlučna je da zadrži odluku o carini od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, i pored zahtjeva SAD-a o ukidanju te odluke, rekao je ekonomski savjetnik kosovskog premijera Haki Šatri.

On je za Radio slobodna Evropa rekao da se ocjena međunarodnih partnera poštuje, ali dodaje da je nemoguće ukloniti carinu u okolnostima kakve su sada.

"Kada smo uveli carinu, uzeli smo u obzir da će biti opomena i sugestija od naših međunarodnih partnera, ali smatram da smo sad za sad odlučni u tome da odluka ostane na snazi dok se ne promjeni ponašanje Srbije. Te odluke su u zaštiti naše zemlje od štetnog djelovanja Srbije naspram naše države", rekao je Šatri, prenosi Fonet.

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, saopštio je State Department.

Nakon sastanka sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem u ponedjeljak u Vašingtonu, Pompeo je pozvao Kosovo da sarađuje sa Srbijom kako bi se izbjegle provokacije i smirile tenzije.

Biznis.ba