Regija

Hrvatska bi Todoriću mogla isplatiti 7 milijardi eura

Autor: Biznis.ba
Hrvatska bi Todoriću mogla isplatiti 7 milijardi eura

Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu prihvatio je tužbu Ivice Todorića protiv Republike Hrvatske.

Kako saznaje Index, ako Hrvatska izgubi taj spor, mogla bi Todoriću isplatiti 7 do 8 milijardi eura.

U tom slučaju novac bi se isplatio iz budžeta jer Todorić u svojoj tužbi tereti državu da mu je svojim odlukama otela Agrokor.

Na ovom istom sudu Hrvatska je nedavno izgubila spor protiv mađarskog MOL-a. Odluka američkog suda bit će obavezujuća i na nju izgubljena strana nema pravo žalbe.

Hrvatska vlada osporavala je nadležnost suda u SAD-u, no njezini argumenti na koncu su odbijeni. Advokati Ivice Todorića u Hrvatskoj još nisu zaprimili odluku, no sasvim je izgledno da se taj sud proglasio nadležnim te prihvatio tužbu Todorića protiv Republike Hrvatske oko preuzimanja Agrokora.

"Ivica Todorić smatra kako je ovo svakako korak u dobrom smjeru te dokaz da je argumentacija hrvatske vlade kako ovaj sud nije nadležan za pitanje njegove tužbe bila sasvim pogrešna. Da, riječ je o uspjehu za mog klijenta", ističe u razgovoru za Index advokat Fran Olujić.

Podsjetimo, Todorić je u martu 2020. podigao tužbu u Washingtonu te od Hrvatske zatražio odštetu. Todorić tužbu nije podnio kao fizička osoba, već su to učinile njegove nizozemske kompanije Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V., preko kojih je držao Agrokor.

Tužba počiva na tezi da su ove dvije strane kompanije bile prisiljene prenijeti kontrolu nad Agrokorom na državu te im je time nezakonito oduzeto ulaganje. Na to ih je prisilila hrvatska država svojim odlukama u vrijeme kada je vlada HDZ-ovog šefa Andreja Plenkovića rješavala krizu u Agrokoru.

"Sud mora utvrditi je li nastala šteta i u kojim iznosima. U slučaju da odluka bude pozitivna za Todorića, taj iznos odštete trebao bi biti u milijardama eura", kaže Olujić.

Odšteta bi mogla ići i preko sedam milijardi eura, neslužbeno saznaje Index. Dok se o iznosima odštete još uvijek nagađa jer je teško predvidjeti presudu suda u Washingtonu, jedna stvar je već sad sigurna - iznos odštete teretit će hrvatsku državu, odnosno budžet.

"Da, ako bi bila donesena takva odluka, ona bi se namirila iz sredstava državnog budžeta. Naime, Todorić tvrdi da mu je upravo odlukom državnih tijela nanesena šteta pa bi takvu štetu na kraju morali namiriti svi porezni obaveznici u Hrvatskoj", jasan je Olujić.

Novoosnovana kompanija Fortenova, koja je nastala kao rezultat vladina Lex Agrokora, odnosno nagodbe većeg dijela Agrokorovih vjerovnika, odvojena je od Agrokora te se na nju teško može odnositi eventualna odšteta koja bi bila dodijeljena Todoriću u slučaju uspjeha tužbe. Naime, u osnivačkim aktima jasno je definirano da Fortenova nije pravni sljednik Agrokora.

Za sada nije poznato koliko bi tačno mogao trajati ovaj postupak, no sigurno će trajati nekoliko godina.

U svakom slučaju, odluka arbitražnog suda bit će obavezujuća i konačna kako za Todorića, tako i za Hrvatsku, a gubitnička strana nema pravo žalbe na presudu.

O ovom slučaju očitovala se i hrvatska vlada, koja naglašava da Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova samo ocjenjuje prethodna pitanja i da će u daljnjem toku postupka iznositi argumente vezane uz samu bit spora.

"Svi potezi koje je vlada poduzimala bili su utemeljeni na zakonu, vodeći računa o ukupnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti Hrvatske, očuvanju radnih mjesta i opstanku kompanije", naglašava se u tom priopćenju vlade.

Podsjetimo, iz dokumentacije, e-mailova, izjava i članaka koje je objavio Index od svibnja do srpnja 2018. godine jasno proizlazi da su premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković i potpredsjednica vlade Martina Dalić ne samo namjerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru nego su kao premijer i potpredsjednica vlade iskoristili svoje položaje kako bi posebna skupina koju su odabrali mogla zaraditi na poslovima u Agrokoru nakon stupanja na snagu Lex Agrokora i ulaska posebnog vladinog povjerenika Ante Ramljaka u centralu bivše kompanije Ivice Todorića.

(Biznis.ba / Index)