Velika kupoprodaja

Hrvatska: Fortenova ima nove vlasnike

Autor: Biznis.ba
Hrvatska: Fortenova ima nove vlasnike
Pavao Vujnovac (Foto: Tportal)

Suvlasnici Fortenova grupe danas su na skupštini imatelja depozitarnih potvrda te grupe većinom glasova odobrili transakciju kojom će Fortenova dobiti novu vlasničku strukturu, bez sankcioniranog suvlasništva, saopćili su iz Fortenova grupe.

Time počinje proces prodaje Fortenova grupe, u kojem mogu sudjelovati svi suvlasnici koji nisu pod sankcijama. Najveći dioničar među njima je kompanija Open Pass Pavla Vujnovca.

Plan Uprave odobrilo 97% prisutnih dioničara

Na skupštini imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe, 97% prisutnih dioničara koji su glasali, odobrili su transakciju između Fortenova Group TopCo B.V. kao prodavatelja i Iter BidCo B.V. kao kupca 100 posto udjela u kapitalu kompanije Fortenova Group MidCo B.V., za iznos koji ukupno može dostići do 660 miliona eura.

Kako će tačno izgledati nova vlasnička struktura, ovisit će o interesu sadašnjih nesankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda za dodatnom investicijom u suvlasništvo, saopćeno je iz Fortenova grupe.

Kako bi, bez obzira na nivo interesa dioničara za dodatnom investicijom, jamčila sigurnu dostupnost sredstava potrebnih za zaključenje transakcije po dogovorenoj cijeni, kompanija Open Pass Ltd., u vlasništvu Pavla Vujnovca, pristala je osigurati isplatu cijelog dogovorenog iznosa, ukoliko to bude potrebno.

Fortenova grupa više neće imati sankcionirane dioničare

Prema odobrenom dogovoru, Fortenova grupa u svojoj vlasničkoj strukturi neće više imati sankcionirane dioničare, čije će vlasništvo biti isplaćeno, a u novoj vlasničkoj strukturi će pod jednakim uslovima sudjelovati svi kvalificirani dioničari, odnosno praktički svi nesankcionirani sadašnji imatelji depozitarnih potvrda kompanije među kojima je i cijeli niz partnera i dobavljača Fortenova grupe.

Sadašnji dioničari koji nisu pod sankcijama će tako moći ili samo prenijeti svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju, ili uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije povećati svoj suvlasnički udjel, ili odabrati opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture.

Sankcioniranim dioničarima će njihovi pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Evropske unije, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine to dozvole.

Prihvaćanju dogovora na Skupštini prethodila je odluka Okružnog suda u Amsterdamu od 18. decembra kojim su odbačeni svi zahtjevi SBK Art LLC-a, Saifa Alketbija, navodnog vlasnika te kompanije, državljanina Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i osobe koja je nedavno stekla depozitarne potvrde Fortenova Grupe, za odgodom današnje Skupštine.

Time je, kako navode iz Fortenove, ujedno nizozemsko pravosuđe već četvrti put odbacilo zahtjev sankcionirane osobe SBK Art i njezina navodnog vlasnika u dugom nizu tzv. obijesnog parničenja protiv Fortenova grupe.

“S ovom ključnom odlukom u dugotrajnom procesu vlasničke konsolidacije Fortenova grupe, u novu godinu zaista ulazimo s novim elanom. Činjenica da su nesankcionirani dioničari, uz znatnu podršku brojnih dobavljača koji su suvlasnici naše kompanije, značajnom većinom podržali predloženo rješenje potvrđuje što stalno naglašavamo - kako je ono u najboljem interesu poslovanja i svih dionika Fortenova grupe", - Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Peruško je istaknuo da to rješenje jednako štiti nesankcionirane i sankcionirane dioničare, kojima se isplatom dogovorenog iznosa čuva vrijednost i njihova ulaganja, a koja se sa svakim danom daljnjeg poslovanja uz sankcionirano suvlasništvo nažalost smanjuje.

- Nakon ove odluke naši dioničari mogu odabrati jednu od ponuđenih opcija, a budući da transakcija treba dobiti i odobrenja nekih sankcijskih tijela i regulatora za tržišno takmičenje, očekujemo da ćemo ju zaključiti u drugom kvartalu iduće godine. Bez sankcioniranih dioničara u suvlasništvu kompanija će moći nastaviti uspješno poslovati i ostvarivati dobre rezultate te povećati vrijednost koju ostvaruje za sve dionike, rekao je Peruško.

Gotovo svi nesankcionirani dioničari koji su glasovali na skupštini imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe odlučili su kako žele konačnu stabilizaciju Fortenova grupe te njezin daljnji razvoj i rast, objavili su iz kompanije Open Pass u vlasništvu Pavla Vujnovca.

- Ovo je veliki korak naprijed za konsolidaciju kompanije i to je ključna poruka za više od 45.000 njezinih radnika, ali i za sve dobavljače, poslovne partnere te zajednice u kojima posluje, ističe se u saopćenju.

Open Pass: Zacrtani temelji održivosti kompanije

Iz Open Passa također navode kako su, uprkos brojnim izazovima te konstantnim pravnim pokušajima usporavanja i opstrukcije procesa koji su prethodili, današnjim izglasavanjem transakcije s ciljem reorganizacije vlasničke strukture Fortenova grupe zacrtani temelji održivosti kompanije.

- Fortenova grupa je od izuzetnog značaja za privrede svih zemalja regije te smo uvjereni kako će ovaj korak omogućiti iskorištavanje njezina punog potencijala, istaknuli su iz Open Pass-a. Posebno ističu da će završetkom procesa dobavljači bivšeg Agrokora dobiti više od 83 miliona eura duga s kamatama. Uvjereni su i da će velik broj dioničara s pravom sudjelovanja izabrati opciju uključiti se u novu vlasničku strukturu.

- Vjerujemo u što skorije potpisivanje preostale transakcijske dokumentacije, brzo rješavanje zvaničnih postupaka kod nadležnih regulatora, ali i u refinansiranje duga nakon uspješnog zaključenja transakcije, kao ključnog izazova koji je i dalje pred kompanijom, navode iz kompanije Open Pass.

Zahvalili su svim stranama koje su sudjelovale u ovom procesu na njihovoj upornosti i profesionalnosti te napominju kako se vesele novoj fazi razvoja Fortenova grupe, kao kompanije s osiguranim održivim finansiranjem te diverzificiranom vlasničkom strukturom.