Regija

Hrvatska iznajmljivačima apartmana uvodi novu obavezu

Autor: Biznis.ba
Hrvatska iznajmljivačima apartmana uvodi novu obavezu

Privatni iznajmljivači uskoro će morati rekategorizovati svoje objekte, jer rekategorizacija nije obavljena više od 20 godina, a kategoriju bi pritom moglo promijeniti više od 20.000 smještajnih jedinica, rekao je hrvatski ministar turizma Gari Kapeli.

On je na Kongresu Udruženja preduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske podsjetio na nedavno stupanje na snagu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti na osnovu kojeg će uskoro krenuti rekategorizacija.

"Vrijeme je da razmislimo što i u kojem smjeru s porodičnim smještajem. Rekategorizacija će dati dobar rezime i više od 20.000 smještajnih kapaciteta biće rekategorizirano, jer nisu rekategorizirani 20 i više godina. Hotelijeri svake četiri godine moraju obaviti rekategorizaciju pa mislim da je vrijeme da to napravimo i za privatni smještaj", rekao je Kapeli.

Govoreći o aktuelnom stanju u turizmu, odnosno tekućoj turističkoj godini, spomenuo je i mogućnost smanjenja PDV-a u ugostiteljstvu, konkretno na dio koji se tiče ponude hrane.

Najvećim problemom sektora istakao je manjak turističkih radnika, dodajući kako se s tim problemom susreće i dobar dio Evrope.

Iznio je kako hrvatski turizam zapošljava oko 150.000 ljudi. Za potrebe sljedeće turističke sezone, naveo je, Hrvatskoj će trebati 15.000 djelatnika, što će se nastojati osigurati povećanim kvotama za strane radnike i prekvalifikacijom.

Ocijenio je da hrvatski turizam nije bio spreman na značajan odlazak radnika u inostranstvo.

Tipični turista koji posjećuje Hrvatsku po njegovim riječima ima prosječno 41,5 godina i najčešće dolazi iz jednog od pet glavnih tržišta: Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke. Prosječna dnevna potrošnja mu je 79 evra, odnosno 122 evra u hotelima.

Oko 47 odsto od svih posjetitelja boravi u privatnom smještaju, 29 odsto u hotelima, a 24 odsto u kampovima. U hotelima, gdje je oko 17.000 kreveta, ostvari se 24 odsto noćenja. U hotelima najviše borave gosti iz Njemačke, Hrvatske, Velike Britanije i Slovenije.

Kapeli za 2019. godinu očekuje investicije u hrvatskom turizmu nešto veće od jedne milijarde evra.

Otkrio je i da se za 2019. intenzivno razmatra uvođenje direktne avio-linije s Kinom iz koje bi Hrvatskoj, predviđa, moglo doći 50-ak odsto više gostiju nego ove godine.

Prosječna popunjenost hotela je ove godine bila 68 odsto

Profesorica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije Dora Smolčić Jurdana rekla je da ove godine očekuje rast fizičkih pokazatelja u odnosu na prošlu.

Prema rezultatima istraživanja o poslovanju hotela na uzorku od 100 hotela s 20.325 kreveta, za razdoblje od januara do septembra, prosječna popunjenost hotela bila je 68 odsto, ali s velikim oscilacijama. Tako je prosječna popunjenost u januaru iznosila 12 odsto, a u avgustu 93 odsto, iznijela je Smolčić Jurdana.

Novoizabrani predsjednik Udruženja preduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske, Veljko Ostojić, istakao je uticaj turizma na kvalitetu života u Hrvatskoj.

"Bude li turizmu bolje, svim građanima ove zemlje biće bolje", zaključio je Ostojić, prenio je index.hr.

Biznis.ba