turizam

Hrvatska jedna od najskupljih, ali i najpopularnijih destinacija za ljetovanje u EU

Autor: Biznis.ba
Hrvatska jedna od najskupljih, ali i najpopularnijih destinacija za ljetovanje u EU
Foto: Ilustracija

Višegodišnji rast turizma u Hrvatskoj prati još veći rast cijena, zbog čega je Hrvatska postala jedna od najskupljih destinacija za ljetovanje u Evropskoj uniji.

Apartmani, hoteli, restorani i kafići zabilježili su rekordno visok rast cijena u samo tri godine, ukupno između 45 i 80 posto.

To je daleko najveći rast u turističkim državama EU i šire, pa je Hrvatska postala jedna od najvećih država za ljetni odmor, piše Index.hr.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), rast cijena od 2015. do juna ove godine u segmentu restorani i hoteli iznosio je 70 posto, daleko više od općeg rasta cijena, koji je iznosio 29,2 posto.

Koliko je Hrvatska postala skupa, jasno je iz usporedbe s drugim državama u kojima je ljetni turizam važna djelatnost.

Rast cijena u hotelima i restoranima od juna 2021. do juna 2024. iznosio je 51,7 posto u Hrvatskoj, daleko više nego u konkurentskim turističkim državama.

Drugo najveće poskupljenje imao je Portugal, s rastom cijena hotela i restorana od 36,8 posto, a treća je Crna Gora s rastom od 33,9 posto.

Francuska, Španija, Italija i Grčka također imaju snažan rast cijena, ali nisu blizu kao Hrvatska. Implikacije toga su dalekosežne jer je Hrvatska vrlo brzo postala jedna od najskupljih ljetnih turističkih destinacija u Evropi, što bi trebalo pratiti i rast kvalitete.

Ne toliko davno, 2015. godine, Hrvatska je bila jedna od jeftinijih destinacija za ljetovanje u Evropi.

Francuska, Italija, Cipar, Španija, Grčka i Portugal imali su veće cijene u restoranima i hotelima.

Situacija se jako brzo promijenila, pa je do 2013. godine Hrvatska postala treća najskuplja destinacija u Evropi, jeftinija samo od Francuske i Italije.

Puno je važniji odnos prema drugim državama sa snažnim ljetnim turizmom, a Cipar, Grčka, Španija i Portugal postali su jeftiniji od Hrvatske po pitanju hotela i restorana.