Eurostat

Hrvatska među najtraženijim evropskim odredištima za online najam smještaja

Autor: Biznis.ba
Hrvatska među najtraženijim evropskim odredištima za online najam smještaja
Dubrovnik

U smještaju za kratkoročni najam u EU-u rezervisanom na internetskim platformama putnici su u prvih devet mjeseci 2023. ostvarili 546,2 miliona noćenja ili 12 posto više nego u istom razdoblju 2022., podaci su Eurostata koji pokazuju da je Hrvatska među najtraženijim odredištima za online rezervacije kratkoročnog najma.

Osim što su online rezervacijske platforme ostvarile rast noćenja 2023. u odnosu na 2022. godinu, noćenja su u kratkoročnom smještaju rasla i u odnosu na predpandemijsku 2019., i to za čak 29 posto, ističu iz Eurostata, dodajući da je takav porast dijelom rezultat turistički odličnog trećeg tromjesečja 2023. godine.

U tri ljetna mjeseca, od jula do kraja septembra, u EU je naime putem online plaftormi ostvareno 56,6 posto od ukupnih devetomjesečnih noćenja ili 309,4 miliona, što je 13,4 posto više nego u trećem tromjesečju 2022., pri čemu je smještaj rezervisan putem platformi Airbnb, Booking, Expedia ili TripAdvisor, čije podatke Eurostat koristi, prenosi Hina.

Podaci Eurostata pokazuju i da se Hrvatska u trećem tromjesečju 2023. s ostvarenih gotovo 25 miliona noćenja u smještaju za kratki najam rezervisanom putem te četiri online platforme, našla na četvrtom mjestu u EU-u, a to može zahvaliti dominantno turističkom najmu na Jadranu.

Pritom je porast noćenja u odnosu na treće tromjesečje 2022. oko devet posto, veći od 7,4 postotnog rasta u Francuskoj koja je na prvom mjestu sa 65,4 miliona noćenja.

Druga je Španija gdje su online platforme zabilježile 12,7 posto ili 56 miliona noćenja više nego u trećem tromjesečju, a treća je Italija s 48 miliona noćenja ili 16 posto više.

Iza Hrvatske, na petom mjestu je Grčka s 22,8 miliona noćenja ostvarenih u smještaju rezervisanom putem online platformi čime je ostvarila najveći rast u odnosu na 2022. među prvih pet, od 17.2 posto.

Iz Eurostata napominju i da je treće tromjesečje najvažnije tokom godine za turizam u većini evropskih zemalja/regija, te da su se stope rasta među državama članicama EU kretale od 7,4 posto (u Francuskoj) do čak 39 posto na Malti.

Kratkoročne online rezervacije i najam nekretnina koje se eksploatiraju u turističke svrhe, sve se češće u Evropi spominju kao jedan od razloga općeg rasta cijena nekretnina, zbog čega građani brojnih evropskih gradova vrlo teško dolaze do kuće ili stana.