Regija

Hrvatska: Milion turista više nego cijele prošle godine

Autor: Biznis.ba
Hrvatska: Milion turista više nego cijele prošle godine

Prema podacima Ministarstva turizma i sporta (MINTS) iz sistema eVisitor, u Hrvatskoj je od početka 2021. godine do danas ostvareno 55,3 miliona noćenja, čime je premašen broj noćenja iz cijele 2020. godine u kojoj je u 12 mjeseci ostvareno 54,4 miliona noćenja.

U tekućoj 2021. godini 46,6 miliona noćenja ostvarili su strani turisti, dok su 8,7 miliona noćenja ostvarili domaći turisti.

Od početka ove godine ostvareno je 9 miliona turističkih dolazaka, tako da je Hrvatsku u dosadašnjem dijelu ove godine posjetilo 1,2 miliona turista više nego protekle.

Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) navodi kako je ove godine ostvareno 46 posto više dolazaka turista i 37 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine.

U usporedbi s istim razdobljem rekordne 2019, ove godine broj je turističkih dolazaka na 61 posto, a razina noćenja na 72 posto.

U Hrvatskoj trenutno boravi više od milion turista, a među stranima najviše ih dolazi iz Njemačke, Poljske, Slovenije i Italije, a najviše turista boravi u Istri, u Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Biznis.ba