Podaci DZSA

Hrvatska: Nastavak opadanja cijena stambenih nekretnina

Autor: Biznis.ba
Hrvatska: Nastavak opadanja cijena stambenih nekretnina
Foto: Unsplash

Podaci koje je DZS objavio uputili su na ubrzanje rasta cijena stambenih nekretnina na tromjesečnom nivou, dok je na godišnjem nivou, u skladu s našim očekivanjima, nastavljeno usporavanje.

Indeks cijena stambenih nekretnina, koji mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila domaćinstva, neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe (uključujući i vrijednost zemljišta), u periodu od oktobra do decembra 2023. zabilježio je rast za 3,4% u odnosu na prethodno tromjesečje (dok je u trećem tromjesečju iznosio 0,3%).

U odnosu na isti period 2022. godine, nakon rasta u trećem tromjesečju 2023. za 10,9%, u posljednjem tromjesečju 2023. godišnja stopa rasta usporila je na još uvijek visokih 9,5%.

Ipak, prvi put je u jednoznamenkastom području rasta od posljednjeg tromjesečja 2021. Rast cijena na godišnem nivou pri tome je podržan višim cijenama stambenih objekata u Gradu Zagrebu, na Jadranu i ostalim područjima.

Na tromjesečnom nivou, cijene novih stambenih objekata u četvrtom tromjesečju bile su niže za 4,8% (u odnosu na +2,5% u periodu juni-septembar), što je prva negativna promjena na tromjesečnom nivou od kraja 2020. S druge strane, cijene postojećih stambenih objekata zabilježile su tromjesečni rast za 4,7%, najsnažniji od kraja 2022. Posmatrano na godišnem nivou, nakon rasta od 12,3% u trećem tromjesečju 2023., cijene novih stambenih objekata rasle su po stopi od 3,7%, najskromnije od kraja 2020. Rast cijena postojećih stambenih objekta je neznatno usporio, to jest dinamika rasta ostala je i dalje izrazito snažna uz stopu od 10,4% (10,6% u trećem tromjesečju). Stoga je nastavljen trend pozitivnih stopa rasta cijena postojećih stambenih objekata koji traje od kraja 2015. godine, prenosi SEEbiz.

Na tromjesečnom nivou, u Gradu Zagrebu zabilježen je rast cijena treće tromjesečje zaredom, a iznosio je 1,1%. Ostale kategorije nakon negativnih promjena u trećem tromjesečju ponovno bilježe solidan rast. Na Jadranu su cijene na tromjesečnom nivou bile više za rekordnih 6,3%. U kategoriji Ostalo tromjesečna promjena iznosila je +2,8%. U odnosu na isto period prethodne godine rast cijena u Zagrebu vratio se u jednoznamenkasto područje prvi put od kraja 2021. te je iznosio 6,5%. Rast cijena na Jadranu iznosio je 11,3% na godišnjem nivou. U ostalim dijelovima Hrvatske zabilježeno je drugo zaredom usporavanje godišnjeg rasta cijena, s 16,5% na 14,4%.

Trend godišnjeg rasta cijena stambenih nekretnina započet je 2016. godine, a snažnim dvoznamenkastim stopama rasta nastavio se i u 2023. godini. Ovdje je važno napomenuti kako se radi o prosječnim cijenama na razini cijele Hrvatske te da tržište nekretnina karakterizira visoka segmentiranost s obzirom na lokaciju i kvalitetu nekretnine. U 2023. je rast cijena stambenih nekretnina iznosio u prosjeku 11,9%.

U 2024. očekuje se usporavanje godišnje stope rasta, kao posljedica učinka baznog perioda, trenutnog izostanka programa subvencioniranja te restriktivne monetarne politike koja utječe na rast troška finansiranja domaćeg stanovništva, ali i koja usporava oporavak ekonomskih aktivnosti odnosno potražnje na inostranim tržištima.

Vrijedi napomenuti da su visoki nivoi cijena tokom 2023. bile djelimično podržane i Vladinim programom subvencioniranja stambenih kredita čiji se zadnji krug provodio u toj godini, snažnom potražnjom nerezidenata te sklonosti ulaganja viška raspoloživih sredstava u nekretnine kao investicijske mogućnosti koje su usko povezane s iznajmljivanjem nekretnina u turističke svrhe.

Na usporavanje rasta cijena nekretnina donekle bi moglo djelovati i usmjeravanje sredstava u alternativne oblike ulaganja, čija atraktivnost raste i zbog povećanja kamatnih stopa.