DZS

Hrvatska: Pad zaposlenih u industriji

Autor: Biznis.ba
Hrvatska: Pad zaposlenih u industriji
Foto: Ilustracija

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u februaru ove godine u poređenju s mjesecom prije veći je za 0.1 posto, dok je u odnosu na februar prošle godine pao za 2.3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnom nivou porastao za 0.1 posto, u rudarstvu i vađenju, za 0.8 posto, dok je u snadbijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom pao za 0.4 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je porastao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 9.1 posto, proizvodnji kompjutera te elektroničkih i optičkih proizvoda, za sedam posto, proizvodnji hemikalija i kemijskih proizvoda, za 2.1 posto te proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 1.1 posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše pao u proizvodnji tekstila, za 2.9 posto, proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 2,8 posto te proizvodnji strojeva i uređaja, za dva posto.

Na godišnjem nivou, u februaru ove godine prema istom mjesecu prošle godine, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je pao za 2,3 posto, u snadbijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, za 2.7 posto, dok je u rudarstvu i vađenju porastao za 0.1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjem je nivou najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji kompjutera te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 18 posto, proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 10.4 posto te proizvodnji odjeće, za 9.8 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjem nivou statistika registrira u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za pet posto, u popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 4.4 posto te u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 4.3 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji u februaru 2024. u poređenju s istim mjesecom 2023. veća je za 2.1 posto, pokazuju podaci DZS-a.