sa 2.400 eura

Hrvatska: Poznati trgovački lanac kažnjen zbog prodaje hrane štetne po zdravlje

Autor: Biznis.ba
Hrvatska: Poznati trgovački lanac kažnjen zbog prodaje hrane štetne po zdravlje
Foto: Pexels

Poznati trgovački lanac proglašen je krivim i kažnjen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje ljudi.

Danica.hr. donosi ovosedmičnupresudu u kojoj stoji kako je sanitarna inspekcija u Koprivnici kontrolisala je tamošnji supermarket Plodina i njihovo skladište te utvrdila kako su “stavili na tržište zdravstveno neispravnu hranu, odnosno hranu štetnu za zdravlje ljudi”.

Riječ je bila o soku “Fruity Sensation 100 % jabuka, 1L, najbolje upotrijebiti do: 11. januara 2025. godine, L1934G1, Stavlja na tržište RH: Plodine”.

Službenom analizom soka od jabuke u ovlaštenom laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar lani u junu utvrđena je veća količina patulina od dopuštene. Patulin je, inače, vrlo šest sastojak u prirodnim sokovima od jabuke.

“Dakle, Plodine su stavile na tržište zdravstveno neispravnu hranu koja sadrži kontaminate koji prelaze najveće dopuštene količine propisane propisima kojima se uređuje područje kontaminata”, navodi se u presudi.

Plodine su kažnjene s 2.400 eura, a odgovorna osoba u firmi mora platiti 600 eura kazne. Moraju podmiriti i po 30 eura prekršajnih troškova.

Presuda je nepravomoćna, prenosi SEEbiz.

Patulin se ubraja u mikotoksine, a proizvode ga određene vrste plijesni. Dokazano je toksičan za mnoge žive organizme, a simptomi akutne toksičnosti su uznemirenost, u nekim slučajevima grčevi, otežano disanje, kongestija pluća, edem i ulceracija, hiperemija i distenzija gastrointestinalnog trakta.

Kod subakutne i subkronične toksičnosti najčešći simptomi su poremećaji u gastrointestinalnom traktu s pojavom ulceracija, nadutosti i krvarenja, a pri visokim dozama i promjene u funkciji bubrega, ističu u Hrvatskoj agenciji za hranu.