Regija

Hrvatska: Stagnacija broja dolazaka turista u julu

Autor: Biznis.ba
Hrvatska: Stagnacija broja dolazaka turista u julu
Prema podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja/januara do kraja srpnja/jula ove godine broj dolazaka i noćenja porastao za šest posto u odnosu na prošlu godinu, no samo u srpnju/julu stagnirali su dolasci, a porast broja noćenja je bio svega dva posto, javlja Anadolu Agency (AA).

Tijekom srpnja/jula 2018. broj dolazaka stranih turista ostao je na razini približno jednakoj prošlogodišnjoj (oko 4,25 milijuna dolazaka), slično je i sa domaćim turistima, dok je broj noćenja zabilježio blagi porast.

U srpnju/julu je u Hrvatskoj ostvareno ukupno 4,6 milijuna dolazaka i 31 milijun noćenja što u usporedbi sa istim mjesecom 2017. godine predstavlja stagnaciju u dolascima i porast od dva posto u noćenjima.

U srpnju/julu je najviše noćenja ostvareno u Istri (8,1 milijun), Splitsko-dalmatinskoj županiji (šest milijuna) te na Kvarneru (5,8 milijuna).

Tijekom srpnja/jula najveći se rast broja dolazaka i noćenja bilježi s tržišta Ukrajine, a potom slijede tržišta SAD-a, Kanade, Japana te nekoliko tržišta Europe.

Prema stopama rasta prednjači Grad Zagreb, koji bilježi rast od 12,35 posto.

Tijekom prvih sedam mjeseci 2018. godine u Hrvatskoj je ostvareno 11,1 milijuna dolazaka i 56,3 milijuna noćenja što predstavlja rast od šest posto u oba segmenta.

Od toga su strani turisti ostvarili 9,8 milijuna dolazaka i 49,8 milijuna noćenja.

Tijekom sedam mjeseci najviše noćenja ostvareno je u Istri (15,6 milijuna), dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno 10,5 milijuna noćenja.

Na nacionalnoj je razini tijekom prvih sedam mjeseci najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (10,5 milijuna), Slovenije (6,1 milijun), Austrije (4,3 milijuna), Poljske (3,5 milijuna) i Češke (3,2 milijuna).

Top destinacije u prvih sedam mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin.

Biznis.ba / AA