Regija

Hrvatska započinje proces zamjene domaće valute: Kuna odlazi u historiju

Autor: Biznis.ba
Hrvatska započinje proces zamjene domaće valute: Kuna odlazi u historiju
Uime Republike Hrvatske pismo namjere europskim institucijama u četvrtak su uputili ministar finansija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, piše Jutarnji list.

Kako se nezvanično može saznati, ministri finansija eurozone sutra će formalno prihvatiti hrvatski zahtjev, kao što su prije tačno godinu dana dali zeleno svjetlo Bugarskoj koja je također pokrenula proces uvodenja eura.

Sudeći prema slučaju Bugarske, ministri finansija eurozone odredit će vremenski okvir od oko godinu dana u kojem će zemlja poduzeti određene korake, odnosno odraditi domaću zadaću na koju se sama obvezala kako bi ušla u ERM2.

U toj svojevrsnoj čekaonici svaka zemlja mora ostati najmanje dvije godine prije ulaska u eurozonu i u tom razdoblju kurs kune treba se kretati u definiranom rasponu u odnosu na euro, prenosi Klix.

Premda je u januaru ove godine povjerenik Evropske komisije za euro Valdis Dombrovskis rekao kako se uzlazak Bugarske u ERM2 očekuje sredinom ove godine, službeni poziv za to još nije stigao.

Biznis.ba