Regija

"Agrokor" rasprodaje lokale u Srbiji

Autor: Biznis.ba
"Agrokor" rasprodaje lokale u Srbiji

Hrvatski "Agrokor", koji se nalazi pod prinudnom upravom, ne smije da prodaje vlasništvo nad firmama u Srbiji, ali ovih dana rasprodaje poslovni prostor i imovinu, pišu beogradske "Večernje novosti".

List navodi da nadležni ne vide u tome ništa sporno, te da ovaj postupak koncerna ocjenjuju pozitivnim i za Srbiju.

"`Agrokor` kroz svoje firme u Srbiji poseduje mnogo imovine koja nije u funkciji ili mu ne treba", naveo je izvor lista blizak Vladi Srbije.

Riječ je o zemljištu, magacinskom prostoru i raznim objektima, a, prema istom izvoru, zakonske prepreke za to ne postoje jer ovaj hrvatski koncern ne prodaje u Srbiji svoje poslovanje, već samo objekte.

"Agrokor" na to ima puno pravo, pošto mu je neophodan svjež kapital kako bi vratio dugove dobavljačima, a da se ne bi dalje zaduživao kod banaka, piše list.

Za prodaju imovine "Agrokora" u Srbiji potrebna je saglasnost Ministarstva trgovine i Narodne banke Srbije.

"Plan da prodaju sve što im ne treba postoji odavno. Podsećam vas da je u decembru prošle godine, uz dobijene dozvole nadležnih, prodata zgrada `Merkatora` na Novom Beogradu za 46 miliona evra. Od toga je 35 miliona evra dato bankama na ime otplate kredita, a 11 miliona za dugove dobavljačima", ukazao je izvor "Novosti".

Biznis.ba