Anketa

Hrvatski ljekarski sindikat: Čak 89 odsto djelatnika podržava štrajk

Autor: Biznis.ba
Hrvatski ljekarski sindikat: Čak 89 odsto djelatnika podržava štrajk
Hrvatski ljekarski sindikat: Čak 89 odsto djelatnika podržava štrajk / Marko Lukunic PIXSELL

Čak 89 odsto ljekara u Hrvatskoj podržava štrajk, a njih 79 posto spremno je uskratiti saglasnost za rad duži od 48 sati sedmično - rezultat je ankete koju je proveo Hrvatski ljekarski sindikat među članstvom, čime su ispunili sve preduslove za pokretanje štrajka, piše Jutarnji list.

"Sve zavisi od protuprijedloga Vlade, odnosno Ministarstva zdravstva vezano uz uredbu o koeficijentima. Članovi su rekli svoje", kaže predsjednica sindikata Renata Čulinović-Čaić.

U rezultatima ankete vodstvo sindikata piše da "nakon što Vlada da svoju konačnu ponudu hrvatskim ljekarima, bit će predstavljena sa jasnim tumačenjem šta ona donosi kojoj grupi i još jednom će zamoliti da se izjasne hoće li stupiti u štrajk".

"Bez obzira na smjer događaja, jedno je sigurno: zaštitit ćemo dostojanstvo svoga poziva, svoje porodice i sebe", pišu članovima.

Čulinović-Čaić navodi kako su rezultati ankete bili očekivani te da je slična anketa provedena lani u organizaciji Hrvatske ljekarske komore sa sličnim odzivom.

"Naravno, sve moramo prodiskutovati sa udruženjima i Komorom, koji su naši partneri, ali, jasno je da štrajk može pokrenuti samo sindikat", pojašnjava Čulinović-Čaić. Dodaje da očekuje poziv ministra Vilija Beroša na sastanak.

Ako protuprijedlog ne bude prihvatljiv, kreće se u zakonsku proceduru.

"Trebaju se sastati Glavni odbor, Skupština... zapravo, svi zakonski koraci. No, nećemo sada u detalje jer se još nadamo da će Vlada shvatiti da se samo borimo za dostojanstvo i zdravstveni sistem, naravno i za pacijente", zaključuje Čulinović-Čaić.

Osim ljekarskoga sindikata, i Sindikat medicinskih sestara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne zaštite očekuje od Vlade odgovor na njihove primjedbe u vezi sa koeficijentima. S obzirom na to da ni sestre i ostali djelatnici u zdravstvu nisu zadovoljni, nije isključeno ni da bi se oni mogli pridružiti kolegama ljekarima, piše Jutarnji list.