Riječ struke

Hrvatsku poljoprivredu zadesila katastrofa, obistinile se najcrnje slutnje

Autor: Biznis.ba
Hrvatsku poljoprivredu zadesila katastrofa, obistinile se najcrnje slutnje
Foto: Ilustracija

Natprosječno toplo vrijeme loše će utjecati na poljoprivredne kulture u Hrvatskoj.

To je potvrdio Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, gostujući u emisiji Studio 4 na HTV-u.

"Faza cvjetanja, faza oplodnje je krenula. Uvijek negdje krajem aprila imamo jedan jači mraz. Pre desetak godina mi smo 26. i 27. aprila imali temperature do minus 9 stepeni Celzijusa. Prema tome, ovo će biti katastrofalno za višegodišnje zasade. U isto vrijeme ovih dana već pomalo počinjemo, u istočnoj Slavoniji, sjetvu soje i kukuruza. Divim se kolegama, tehnolozima koji će morati da pripreme sjetveni sloj u ovako izrazito suho tlo", rekao je, te naglasio da je godina katastrofalno krenula za poljoprivredne usjeve.

Istakao je i da će rod biti manji i nekvalitetan, prenosi Jutarnji list.

"Mi smo radili jedan veliki projekat za Evropsku uniju. Od nas se tražilo da projektujemo šta će biti u periodu između 2000. i 2099. godine. Mi smo taj izvještaj Evropskoj uniji predali negdje 2001, 2002. Kad sam gledao te podatke, nisam bio uvjeren da će se to događati, međutim, već sada živimo 20 godina u ovom vremenskom periodu gdje smo to projektovali i sav onaj najcrnji scenario se događa", rekao je.

Dodao ja kako je najveći problem što je poljoprivreda fabrika na otvorenom.

"Sve su veći ekstremi, sve su veće amplitude. Izazovi u budućnosti u poljoprivredi biće sve veći, a hrana je nešto bez čega ne može", naglasio je.

Na pitanje kako se poljoprivrednici u svemu tome moraju snaći, Kisić je rekao:

"Od mijenjanja načina obrade, načina rokova sjetve, ali u isto vrijeme tu je i naučna struka, koja mora da pronađe nove hibride, nove vegetacione periode. Nešto što je bilo normalni uzgoj 90 dana, moraćemo ići prema uzgoju od 60 dana. Mi klimatske promjene ne možemo da zaustavimo, ali se njima moramo prilagoditi i ublažiti posljedice", istakao je.