Regija

Italijani grade žičaru u Crnoj Gori od Kotora do Njeguša

Autor: Biznis.ba
Italijani grade žičaru u Crnoj Gori od Kotora do Njeguša
Italijanska kompanija Lajtner, spremna je da gradi žičaru sa gondolom od Kotora do Njeguša i finansira projekat, vrijedan oko 20 miliona eura, saopštila je Vlada Crne Gore.

Predstavnici kompanije danas su razgovarali sa premijerom Duškom Markovićem. Kompanija Lajtner je jedan od vodećih svjetskih proizvođača žičara, uspinjača, vazdušnih tramvaja i ski liftova i realizuje projekat žičare na relaciji Cmiljači i Manastir Podvrh – Đalovića pećina.

Premijer je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem kompanije Lajtner u Crnoj Gori.

"Za Vladu, koja izdvaja veliki novac iz kapitalnog budžeta za strateške razvojne projekte, važno je da ima kredibilne partnere poput Lajtnera koje donose i novi kvalitet i znanje. Uspješnan početak realizacije prethodna dva projekta preporučuje vas i za ovaj. Zato me obradovala Vaša zainteresovanost za projekat žičare Kotor – Njeguši koju biste gradili po principu koncesije ili javno-privatnog partnerstva", rekao je Marković.

Gradnje žičare sa gondolom od Kotora do Njeguša koštala bi oko 20 miliona eura.

Direktor prodaje i član Odbora direktora kompanije Lajtner Martin Lajtner predstavio je predsjedniku Vlade idejni projekat žičare rekavši da planiraju gradnju Pininfarinijevih kabina nalik onima koje su nedavno izgradili na Cermatu u Švicarskoj preko glečera do Materhorna, prenosi RTCG.

Biznis.ba