Regija

Ivo Sanader osuđen za ratno profiterstvo, osobođen u slučaju HEP

Autor: Biznis.ba
Ivo Sanader osuđen za ratno profiterstvo, osobođen u slučaju HEP
Bivšem premijeru Hrvatske i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu izrečena je presuda za primanje mita od austrijske Hypo banke prema kojoj je osuđen na dvije i po godine zatvora.

Sudija Jasna Galešić je Ivu Sanadera proglasila krivim za aferu Hypo. Nepravosnažno je osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci.

"Od '94 do '95 za vrijeme Domovinskog rata, u vrijeme visoke inflacije, pa je vlada teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila. Kao pregovarač s Hypo bankom za kupnju zgrada veleposlanstava, umjesto djelovanja u interesu Hrvatske, a u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe dogovorio da mu Hypo banka kao protuuslugu isplati 5 posto dogovorenog zajma, 7 milijuna šilinga. 4. siječnja 1995. Hypo banka mu je isplatila 7 milijuna šilinga, čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna", rekla je sudija Galešić.

Navela je da je Sanader iskoristio svoj položaj i ovlasti te počinio djela protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva, prenosi Index.

"Za kazneno djelo protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva izriče mu se kazna zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci. U kaznu se ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru. U državni proračun mora vratiti imovinsku korist koju je protupravno pribavio, dakle 3,6 milijuna kuna. U roku od 15 dana kad presuda postane pravomoćna dužan je podmiriti troškove postupka u iznosi od 6452 kuna, odnosno ukupno 11,542 kune", rekla je sudija.

"Ova presuda ima presedansko značenje jer se radi o prvoj presudi za ratno profiterstvo", ustvrdila je Galešićeva.

Sanader je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen u slučaju HEP-Dioki.

Optužbi je oslobođen i Robert Ježić, prenosi RTL.

Uz bivšeg hrvatskog premijera i Roberta Ježića, Uskok je teretio i bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka koji je u međuvremenu preminuo.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014. kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika.

Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je prvi put potvrdio još u rujnu 2013. Gotovo ista optužnica i ranije je bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Biznis.ba