Beograd

Konferencija o sigurnom i konstruktivnom korištenju digitalnih tehnologija

Autor: Biznis.ba
Konferencija o sigurnom i konstruktivnom korištenju digitalnih tehnologija
Fena

U Beogradu je održana Konferencija o sigurnom i konstruktivnom korištenju digitalnih tehnologija, a u okviru dvije panel-diskusije, sudionici su dali svoj osvrt na ovu, nadasve aktuelnu temu, budući da razvoj tehnologija sa sobom donosi i one negativne strane neodgovornog korištenja online prostora.

Slavica Đukić Dejanović, ministrica prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Milan Dobrijević, državni tajnik u Ministarstvu informiranja i telekomunikacija Republike Srbije, i Jelena Trivan, generalna direktorica kompanije m:tel, bili su sudionici panel-diskusije pod nazivom "Mudar i siguran klik".

Na Konferenciji je sudjelovala i generalna direktorica kompanije m:tel Jelena Trivan.

Ona je, kao osoba koja je inicirala pokretanje kampanje u kompaniji m:tel, a koja se tiče sigurnosti djece u online prostoru pod nazivom "Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu“, naglasila da su razlozi pokretanja ove kampanje situacija koja je nažalost obilježila prethodnu godinu, a koja se dogodila u Beogradu, kao i podaci o sve većem broju djece koja prijavljuju suicidalne ideje, a zbog zlostavljanja na internetu.

"Mi bismo želeli da pokažemo da nam je zdravije društvo važnije od profita, te da nas takav način zarađivanja novca koji će proizvoditi generacije zavisnika od interneta, i generacije izložene nasilju na mrežama, uopće ne zanima. Postoje sigurni načini korištenja interneta koje naša telekom grupacija promovira“, izjavila je Trivan.

Opći zaključak ovog panela bio je da ova tema treba i mora da bude institucionalizirana, na čemu se u Republici Srbiji već uradilo mnogo. Svi panelisti suglasni su s idejom da je potrebno uključivanje svih institucija, društveno odgovornih kompanija, kao i medija u borbu kojoj je krajnji cilj sigurnije društvo. Poruke o digitalnom svijetu i sigurnosti u njemu treba da stižu iz svih relevantnih institucija, kompanija, ali i medija, zaključak je panela. Strategija za dalje jeste da ovoj temi svi zajedno damo institucionalni kapacitet, da bismo izgradili mrežu za zaštitu naše djece, pšriopćeno je iz m:tel-a.

U okviru Konferencije održan je i panel pod nazivm "Mrak interneta“, u kojem su se razmatrali problemi negativnih pojava u online svijetu, a o ovoj strani interneta u moderno doba govorili su Emina Beković, koordinatorka Nacionalnog kontakt centra za sigurnost djece na internetu, Gordana Ćalić, kriminalistički inspektor u Službi za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Uprave za tehniku Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, te influencerka Ruža Rupić.

Cilj ove konferencije, kako se moglo čuti na panelima, jeste da se snagom medija skrene pažnja na ovaj veliki problem, i upravo mediji pomognu u tome da se pred ovim problemom ne zatvaraju oči, kako je sugeriRano u kampanji kompanije m:tel.