Regija

Kosovo: Inspekcija nadgleda postavljanje zastavica o porijeklu proizvoda u marketima

Autor: Biznis.ba
Kosovo: Inspekcija nadgleda postavljanje zastavica o porijeklu proizvoda u marketima
Ministarstvo trgovine i industrije Kosova (MTI) nadgleda da li ekonomski subjekti postavljanju zastavica, koje pokazuju zemlju porijekla proizvoda na osnovu Administrativne uredbe koju je resorni ministar Endrit Shala potpisao 29. decembra prošle godine.

Glavni inspektor MTI-a Lulzim Syla zatražio je od poslovnih subjekata da poštuju Administrativnu uredbu i da što prije postave zastavice, saopšteno je iz MTI-a.

Syla je danas, zajedno sa tržišnim inspektorima, posjetio nekoliko prodajnih mjesta u regionu Prištine, gdje je razgovarao s menadžerima marketa, dajući im do znanja da će se monitoring nastaviti.

“Na osnovu situacije na terenu, postavljanje zastava počelo je u većini marketa. Savjetovali smo da se zakon poštuje kako ne bismo bili primorani da kažnjavamo", kazao je Syla.

Glavni inspektor je rekao da ideja nije da se biznisi kažnjavaju, već da budu informisani da se mora poštovati uredba koja je stupila na snagu.

"Inspekcija radi svoj posao i ukazujemo prodavcima da moraju što prije da završe postavljanje zastavica. Ovih dana smo bili na terenu, ali i u narednim danima ćemo nastaviti tržišnu inspekciju. Tražim od svih ekonomskih operatera da postave zastavice na proizvode koje prodaju, tako da potrošači znaju šta kupuju. Bez obzira na proizvod zastavica porijekla treba da se postavi zato što zakon treba da se poštuje”, kazao je Syla.

Biznis.ba / AA