Regija

Kosovski predsjednik zatražio ukidanje tarifa BiH i Srbiji

Autor: Biznis.ba
Kosovski predsjednik zatražio ukidanje tarifa BiH i Srbiji
Prijateljstvo Kosova i SAD je trajno, ali američka podrška se ne može smatrati bezuvjetnom ako pravimo greške - poručio je predsjednik Kosova Hašim Tači.

U objavi na svojoj Facebook stranici, on se implicitno založio za ukidanje tarifa od 100 posto na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Mada takse nije direktno spomenuo, on je upozorio da "aktuelna djelovanja državnih institucija Kosova američka vlada prati sa zabrinutošću te je sada vrijeme da se ispoštuju prijateljski savjeti Amerike".

Ističe i da „lična želja državnog lidera“, mada ne imenuje kosovskog premijera Ramuša Haradinaja (Ramush), koji je žustri zagovornik tarifa, "ne smije povrijediti državni interes Kosova“.

- Naše vrijednosti i naša vizija su u saglasnosti s američkim. No, trenutni razvoj događaja i djelovanje državnih institucija Kosova sa zabrinutošću prati američka vlada, što je situacija koja je za žaljenje.

Sada je trenutak za poštovanje prijateljskih savjeta SAD koji imaju za cilj jačanje države Kosovo i umirivanje regiona - zaključio je Taći.

Objava na Facebooku dolazi pred sutrašnji sastanak Haradinaja i predsjednika parlamenta Kosova Kadrija Veseljija s američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom (Philip Kosnett).

SAD su ranije upozorile da će uvesti sankcije Kosovu ako se takse ne ukinu. Naznačeno je da bi jedna od prvih mjera bila ukidanje finansijske pomoći Kosovskim snagama sigurnosti.

Uz to, premijeru Haradinaju prošle je sedmice uskraćena američka viza.

Biznis.ba