Regija

Ljajić: Ako takse potraju, tržište će zauzeti drugi igrači

Autor: Biznis.ba
Ljajić: Ako takse potraju, tržište će zauzeti drugi igrači

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić smatra da će, ako prištinske takse na robu iz centralne Srbije potraju, šteta će biti ogromna i dugoročna, jer će drugi igrači zauzeti tržište na Kosovu i Metohiji.

Ljajić je naveo da je dosadašnja šteta od 66,2 miliona evra samo dio štete, jer je teško očekivati da se svi privrednici vrate tamo gdje su stali prije uvođenja taksi.

"Evidentno je da su kosovske vlasti pod malim pritiskom domaće privrede i velikim pritiskom međunarodne zajednice, ali je teško prognozirati kada će ukinuti takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije", rekao je LJajić za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da su u decembru zabilježene dramatične promjene u odnosu na isti mjesec 2017. godine, kada je roba iz centralne Srbije činila 15,7 odsto uvoza na Kosovo i Metohiju, dok je prije mjesec dana to bilo 1,7 odsto.

Ljajiće je, pozivajući se na podatke Prištine, dodao da je u decembru 2017. godine na Kosmetu prodato robe iz centralne Srbije u vrijednosti od 46 miliona evra, a ovog decembra 5,7 miliona.

Prema njegovim riječima, do sada je povećan uvoz na Kosovo i Metohiju iz Albanije za 60 odsto, iz Makedonije 40 odsto, iz Grčke 114 odsto, iz Mađarske 71, iz Hrvatske 28, a iz Bugarske za 50 odsto.

Biznis.ba