Regija

Ljajić: Nove tri barijere ako Priština uvede reciprocitet umjesto taksi

Autor: Biznis.ba
Ljajić: Nove tri barijere ako Priština uvede reciprocitet umjesto taksi

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocijenio je da bi, ukoliko se ukinu takse Prištine na robu iz centralne Srbije, a uvedu recipročne mjere koje najavljuje premijer Kosova Aljbin Kurti, to značilo da je ukinuta jedna, a postavljene tri nove barijere.

"I ako takse budu ukinute, povratak naših privrednika neće biti brz i lak. Biće potrebno nekoliko mjeseci. Njihovo mjesto na tržištu su zauzeli drugi. Grčka, Mađarska i Bugarska su povećale izvoz na Kosovo i Metohiju za oko 80 odsto, Slovenija za 60 odsto, a Makedonija za oko 50 odsto", rekao je Ljajić za "Politiku".

On smatra da bi se, ako takse budu ukinute, najbrže vratili proizvođači pšenice i brašna, jer je pšenica trenutno na Kosmetu skuplja za 10 do 20 eura po toni.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za "Politiku" da su takse umnogome narušile odnose povjerenja između dvije strane i stvorile atmosferu da saradnja srpskih i kosovskih privrednika nije poželjna, ali da to u praksi nije tako.

"Ukidanje taksa, najava izgradnje autoputa, uspostavljanje avionskog i željezničkog saobraćaja, povoljni su preduslovi za podsticanje ekonomskih potencijala i nesmetanu saradnju poslovnih zajednica. Postoji obostrani interes za ukidanje taksa, jer su i naši i kosovski privrednici tradicionalno dobri partneri, o čemu svjedoči i činjenica da komunikacija između njih nije prekidana", navodi Čadež.

Prema njegovim riječima, da bi se u potpunosti obezbijedio pozitivan ambijent za privrednike, pored ukidanja taksa, biće potrebno rješavati i preostala otvorena pitanja, među kojima su deklarisanje proizvoda, priznavanje dokumenata, usaglašavanja veterinarskih sertifikata i drugo.

Biznis.ba