Regija

Ljajić: Zbog prištinskih taksi Srbija izgubila skoro 400 miliona eura

Autor: Biznis.ba
Ljajić: Zbog prištinskih taksi Srbija izgubila skoro 400 miliona eura

Srbijanski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je kako je zbog prištinskih taksi Srbija za godinu dana izgubila skoro 400 miliona eura.

"Prije uvođenja prištinskih taksi, izvoz iz središnje Srbije na Kosovo iznosio je na godišnjoj razini 445 miliona eura. Srbija je za godinu dana izgubila 395,7 miliona eura, odnosno u tolikoj vrijednosti je manje robe isporučeno na Kosovo u odnosu na prethodne godine, rekao je ministar Ljajić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Danas je točno godinu dana otkako su prištinske institucije uvele takse od 100 posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Tadašnji premijer Ramush Haradinaj rekao je da su to ekonomske sankcije Prištine, kao odgovor na to što Kosovo nije primljeno u Interpol, ali i na seriju povlačenja priznanja neovisnosti.

Ministar Ljajić je podsjetio kako su zemlje iz okruženja duplirale izvoz na Kosovu i pritom ocijenio kako su osim srbijanskih i kosovski proizvođači gubitnici, jer su pronašli alternativna tržišta, ali s većom cijenom.

"Ekonomska šteta jeste ogromna, ali dugoročni efekti ovih taksi bit će veliki jer, pored kampanje koja se vodi, bit će teško ponovo plasirati robu na tržište Kosova", ustvrdio je Ljajić.

Biznis.ba