Regija

McAllister u Prištini: Ukinite takse, to je loša odluka

Autor: Biznis.ba
McAllister u Prištini: Ukinite takse, to je loša odluka
Predsjednik odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta David McAllister ponovo je danas pozvao prištinske institucije da suspenduju taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine da bi se dijalog u Briselu nastavio.

"Prema našem mišljenju, suspenzija takse će biti put do uspjeha. Mi imamo jasan stav u vezi s tim i ponovili smo poruku tokom ova dva dana boravka u Prištini. Između ostalog, ovo je kršenje CEFTA sporazuma i takođe predstavlja kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridružživanju. Prema tome, mi ne vjerujemo da je to ispravna odluka", rekao je McAllister u obraćanju medijima u Prištini, prenio je RTK2.

Na pitanje da li će podržžati razmjenu teritorija, koja bi mogla proizaći iz eventualnog sporazuma, McAllister je rekao da je njegov lični stav, a i stav Evropske unije, da će za njih biti prihvatljiv sporazum oko kojeg se složže obje strane.

"Evropski parlament smatra da će ovaj sporazum biti prihvatljiv samo ako postoji zajednički dogovor o tome, uzimajući u obzir sveukupnu stabilnost u regionu i međunarodno pravo" - rekao je McAllister.

Biznis.ba / Tanjug