Regija

Mercator prodao deset trgovačkih centara u Sloveniji za 116,6 miliona eura

Autor: Biznis.ba
Mercator prodao deset trgovačkih centara u Sloveniji za 116,6 miliona eura
Predviđa se da će Mercator unajmiti dijelove centara gdje je obavljao svoju glavnu djelatnost, a ugovor predstavlja svojevrstan dokaz da ova kompanija nastavlja s projektom monetizacije koja za cilj ima smanjenje duga grupacije i omogućavanja dugoročnog razvoja.

Prodaja deset trgovačkih centara u Sloveniji zaključuje drugu fazu projekta monetizacije koji će Mercator nastaviti sa sprovođenjem u budućnosti.
Uprava Mercatora na čelu sa Tomislavom Čizmićem u proteklih godinu dana izradila je nove strategije koje imaju za cilj značajno smanjenje zaduženosti Mercatora, čime će se osigurati pretpostavke za nove investicije od suštinske važnosti za dugoročni razvoj najvećeg distributera u Sloveniji i regiji.

Projekat monetizacije počeo je prodajom tržnog centra u Beogradu krajem prošle godine, a ranije ove godine Mercator je izdao međunarodni tender, pozivajući međunarodne investitore i fondove čija je glavna djelatnost upravljanje nekretninama. Projekat je obuhvatao 17 centara u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nakon prodajne objekata u Sloveniji, završetak druge faze monetizacije Mercatora će nastaviti sa trećom fazom, koja će obuhvatiti prodajne centre u Hrvatskoj i BiH. U skladu sa dugoročnim poslovnim planom, Mercator će nastaviti ovu strategiju, koja također podrazumijeva ispunjenje obaveza u dogovoru sa bankama povjerilaca.

Austrijska kompanija Supernova će preuzeti trgovačke centri u Ajdovščini, Celju, Jesenicama, Koperu, Kranju Primskovo, Kranju Savski otok, Ljubljani Šiška, Postojni, Novom mestu i Slovenj Gradecu.

Sa ovim ugovorom, Mercator je obezbijedio zakup na period od 15 godina sa mogućnošću produženja zakupa još 15 godina pod istim uslovima. Tokom pregovora, Mercator je sprovodio dva ključna kriterijuma - iznos prodajne cijene i iznos zakupnine. Novi vlasnik trgovačkih centara također je sklopio ugovor o ulaganju u renoviranje centara.

"Današnje potpisivanje ugovora predstavlja konkretnu osnovu za uspješno postizanje ključnih ciljeva koji su pred Grupom Mercator. Potpisivanjem ugovora zapravo smo postavili dobru osnovu za novi investicioni ciklus, posebno novi distributivni i logistički centar u Ljubljani, koji je Mercatoru potreban kako bi smanjili troškove logistike, a također i pojednostavili i ubrzali nadogradnju radnih procesa. Značajno smanjenje troškova, naravno, predstavlja najbolju osnovu za nagrađivanje napora i znanja koje svi u Mercatoru ulažu u uspješnu budućnost Mercatora ", rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Upravnog odbora Grupe Mercator.

Frenk Albert, vlasnik grupe Supernova, naglasio je važnost sporazuma.
"Sporazum se temelji na fer vrijednosti i doprinosu dugoročnoj saradnji. Sporazum će obezbijediti vodeću poziciju na slovenačkom tržištu Supernove i Mercatora, dok Supernova širi svoje portfolij renomiranih trgovačkih centara u slovenačkim većim gradovima, dok se Mercator fokusira na svoju osnovnu djelatnost dnevnih proizvoda široke potrošnje. Radujemo se daljim partnerstvima", kazao je Frenk Albert.

Supernovu, sa sjedištem u Grazu, osnovao je Frank Philip Albert l. 1994. godine, a filijale su u Beču, Ljubljani, Zagrebu, Bratislavi i Beogradu. Supernova je fokusirana na razvoj nepokretne imovine i investicija u nekretnine, a vrijednost njenog trenutnog portfolija prelazi milijardu eura.

Nakon prodaje dijela nekretnina, Mercator će i dalje biti vlasnik 81 post nekretnina u Sloveniji.

Biznis.ba / Klix