Regija

MMF: Srbija privukla više od pola stranih investicija u regiji Zapadnog Balkana

Autor: Biznis.ba
MMF: Srbija privukla više od pola stranih investicija u regiji Zapadnog Balkana
Ostatak investicija dijele preostalih pet ekonomija Zapadnog Balkana, dodaje se u radnom dokumentu MMF-a pod nazivom "SDI u novijim članicama EU i na Zapadnom Balkanu", objavljenom na zvaničnoj web stranici te međunarodne institucije.

U regionu Zapadnog Balkana, gdje je tranzicija kasnije počela, najveći dio priliva SDI realizovan je u posljednjoj deceniji, kao rezultat nedavnih značajnih napora u oblasti mjera za privlačenje stranih investitora, navodi MMF.

Prosječan iznos SDI po stanovniku na Zapadnom Balkanu manji je nego u novijim članicama EU, ali je udio SDI u bruto domaćem proizvodu ZB6 zapravo veći, jer su ekonomije u regionu relativno male, napominje MMF.

U dokumentu se navodi da BDP regiona Zapadnog Balkana predstavlja petnaestinu BDP-a regiona novih članica EU.

MMF ocenjuje i da je 11 novih članica EU privuklo gotovo 700 milijardi dolara SDI zaključno sa krajem 2016. godine i da su SDI odigrale važnu ulogu u ubrzanju rasta istočnoevropskih ekonomija.

Jačanje institucija, obučenost radnika i kvalitetna infrastruktura od ključnog su značaja za privlačenje SDI na Zapadnom Balkanu i u novim članicama EU, smatra MMF, uz ocjenu da bi budžetske prihode, umjesto na subvencije, trebalo usmjeriti na ulaganje u obrazovanje, obuku i infrastrukturu.

Kod zemalja Zapadnog Balkana, najveći benefit donosi jačanje institucija, a kod novih članica EU procjenjuje se da su benefiti od reforme institucija, unapređenja infrastrukture i bolje obučenih radnika podjednaki.

U analizi se također napominje da je Zapadni Balkan dio kineske inicijative "Pojas i put" čiji je cilj bolja povezanost Istoka i Zapada, i da je ovaj region kineska "kapija" za Evropu sa otvorenim perspektivama za investitore van Evrope, prenosi Klix.

Biznis.ba