Regija

MOL Grupa kupuje maloprodajnu mrežu kompanije OMV sa 120 benzinskih stanica u Sloveniji

Autor: Biznis.ba
MOL Grupa kupuje maloprodajnu mrežu kompanije OMV sa 120 benzinskih stanica u Sloveniji

MOL Grupa postigla je dogovor sa kompanijom OMV, da kupi dio od 92,25% u kompaniji OMV Slovenija d.o.o u kojoj INA već poseduje manjinski udio od 7,75% kapitala, od OMV Downstream GmbH, direktnog akcionara. Kupoprodajna cijena iznosi EUR 301 miliona evra (100% udjela MOL Slovenija).

Transakcija uključuje 120 servisnih stanica širom Slovenije. U okviru OMV Slovenija d.o.o posluju tri brenda: OMV (108), Euro Truck (4) i Avanti/Diskont (8). MOL Grupa i INA postaće stoprocentni vlasnici i veleprodaje kupljene kompanije.

Sa 48 servisnih stanica MOL-a i 5 servisnih stanica u Sloveniji pod brendom INA, MOL Grupa je trenutno treći igrač na tržištu maloprodaje.

Transakcija podliježe odobrenju za spajanje.

Ovaj dogovor je u skladu je sa ažuriranom dugoročnom strategijom „SHAPE TOMORROW 2030+” koja posebnu pažnju poklanja razvoju segmenta „Consumer Services“.

Ovaj korak u skladu je sa našim strateškim ciljevima da dalje proširimo našu mrežu servisnih stanica na postojećim i novim tržištima u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Cilj MOL Grupe do 2025. godine je da ima 2.200 benzinskih stanica, ili možda i više, ako se ukaže još dobrih prilika. Verujem da segment „Consumer Services“  ima odličan potencijal u okviru tranzicije na polju energije. Naše servisne stanice više nisu samo benzinske pumpe. Uz konstantan razvoj i digitizaciju i oblikovanje budućih potrošačkih i trendova mobilnosti, MOL nudi pogodnosti za ljude u pokretu, bez obzira na vrstu energije na koju se potrošači oslanjaju u transportu. Takođe, naš integrisani poslovni model i ubrzan razvoj nude nam mogućnost da obezbedimo finansijske resurse za razvoj održivih rešenja i unapređenje cirkularne ekonomije u regionu. Slovenija nije novo tržište za nas. U poslednjih 25 godina imali smo priliku da tržištu predstavimo goriva i usluge vrhunskog kvaliteta i MOL Slovenija postala je uspješna priča. Ovim potezom, zajedno sa kompanijom INA, postajemo jedan od ključnih igrača na slovenačkom tržištu,“ kaže predsjednik Uprave i izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernadi.

Akvizicija OMV Slovenija treći je najavljeni poslovni sporazum od februara 2021. godine kada je MOL Grupa ažurirala svoju dugoročnu strategiju. Na putu da ispuni postavljene ciljeve, MOL Grupa nedavno je objavila kupovinu 100% kompanije Normbeny+z Slovakia s.r.o od strane Slovnaft, članice MOL Grupe, koja uključuje 16 servisnih stanica u Slovačkoj koje posluju pod okriljem brenda Lukoil. MOL je takođe sklopio sporazum sa Marché International AG o kupovini kompanije u okviru koje u Mađarskoj posluje 9 restorana pod Marché  brendom.

MOL je ušao na slovenačko tržište 1996. godine s ciljem uspostavljanja maloprodajne mreže kao i poslovanja u sektoru veleprodaje. Do 2011. godine, kompanija je imala 31 servisnu stanicu, uključujući preuzetu mrežu TUŠ. U 2016. godini, 11 servisnih stanica Agip postale su deo portfolija MOL-a. U isto vreme sa potpuno novim investicijama i integracijom 5 INA stanica, MOL Slovenija trenutno posluje sa 53 servisne stanice. Od 2016. godine, svih 48 servisnih stanica pod okriljem brenda MOL obnovljene su i unapređene Fresh Corner konceptom koji nudi sveže pripremljenu hranu i kvalitetnu kafu za ljude u pokretu.

U ovom trenutku MOL Grupa ima 1.941 servisnu stanicu u 9 zemalja pod  različitim brendovima: 466 u Mađarskoj, 434 u Hrvatskoj, 304 u Češkoj, 254 u Slovačkoj, 243 u Rumuniji, 106 u Bosni i Hercegovini, 70 u Srbiji, 53 u Sloveniji i 11 u Crnoj Gori. MOL Grupa je tržišni lider u Mađarskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj i Bosni i Hercegovini, drugi najveći učesnik na tržištu u Češkoj i treći po veličini u Sloveniji, Rumuniji i Crnoj Gori.

O MOL Grupi: MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i gasna kompanija sa sjedištem u Budimpešti. Posluje u više od 30 zemalja sa dinamičnom međunarodnom radnom snagom od 26.000 ljudi i iskustvom u industriji od preko 100 godina. MOL ima više od 75 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u devet, a istraživačke u 14 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdjevanja MOL Grupe posluju tri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2.000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

O INA Grupi: INA Grupa je vodeća naftna kompanija u Hrvatskoj i glavni regionalni igrač u istraživanju i proizvodnji nafte i gasa, preradi nafte i distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupa se sastoji od nekoliko povezanih društava, u potpunosti ili delimično u vlasništvu INA, d. d. Sjedište Grupe je u Zagrebu, Hrvatska. Osim u Hrvatskoj, INA svoje aktivnosti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa obavlja i u Angoli i Egiptu. Ulje se prerađuje u Ininoj rafineriji u Rijeci, dok se održive alternative razvijaju na industrijskoj lokaciji u Sisku. Inina regionalna maloprodajna mreža sastoji se od više od 500 maloprodajnih lokacija u Hrvatskoj i susednim zemljama. INA Grupa je članica MOL Grupe.

Biznis.ba