Regija

MOL podnio novu tužbu protiv Hrvatske

Autor: Biznis.ba
MOL podnio novu tužbu protiv Hrvatske

Mađarski MOL pokrenuo je još jednu međunarodnu arbitražu protiv Hrvatske, navodeći da je hrvatska vlada od 2011. do 2015. godine neopravdano podigla naknadu za ugljovodonike što je nanijelo finansijsku štetu mađarskoj kompaniji, piše Jutarnji list.

U međunarodnom postupku MOL sada traži od Hrvatske naknadu štete.

O novoj MOL-ovoj tužbi protiv Hrvatske za sada ne postoji nikakva službena informacija, a jedino što upućuje na to da je pokrenut novi spor je poziv za iskazivanje zainteresova nosti za zastupanje Hrvatske u trgovačkoj arbitraži MOL protiv Hrvatske, koji je 11. novembra objavljen na zvaničnom veb sajtu hrvatskog Državnog tužilaštva.

"Pozivaju se advokati i advokatska društva koji imaju iskustva u zastupanju država u međunarodnim trgovačkim arbitražama da do 16. novembra 2022. iskažu interesovanje za zastupanje Republike Hrvatske u predmetu MOL Hungerijan Ojl end Gas", piše u pozivu.

Dodaje se da je Hrvatska primila obavještenje o arbitraži u skladu s članom 3. Arbitražnih pravila Komisije UN za međunarodno trgovačko pravo, te da se spor odnosi na potraživanje vezano za naknade za eksploataciju ugljovodinika.

Biznis.ba