Nakon 20 godina

Na sjeveru Kosova počinje naplata struje

Autor: Biznis.ba
Na sjeveru Kosova počinje naplata struje
Ilustracija

Još jedna je stvar uspješna za Prištinu i sa njom dočekujemo Novu 2024. – na sjeveru Kosova će se plaćati ista struja kao u svim ostalim djelovima Kosova, poslije 20 godina, poručio je danas zamjenik kosovskog premijera i glavni prištinski pregovarač u Briselu, Besnik Bisljimi.

„Elektrosever je počeo da bilježi potrošenu energiju u četiri opštine na sjeveru, što znači da će od danas prestati i KOSTT-ova odstupanja. Poslije više od 20 godina, čak i na sjeveru naše zemlje plaćaće se ista struja kao na cijeloj teritoriji Republike Kosovo“, naglasio je Bisljimi na Facebooku, piše Kossev.

„Dana 1. januara 2024. godine sa početkom u 00.01 snabdjevač Elektrosever kompanija licencirana i registrovana po zakonima Kosova, počela je da bilježi energiju za četiri opštine na Sjeveru. Time je preuzela odgovornost za potrošnju energije na Sjeveru. Poslije više od 20 godina, energija potrošena u sjevernom dijelu biće naplaćivana isto kao i ona u drugim djelovima Kosova“, naveo je on.

Inače, kao korak ka implementaciji Mape puta koja je usaglašena prošle godine, odnosno energetskih sporazuma postignutih u okviru dijaloga 2013. i 2015. godine – početkom decembra kompanije KEDS i Elektrosever potpisale su komercijalni ugovor.

To znači da se prestaje sa „neregulisanom praksom“ i da Elektrosever počinje da „snabdijeva strujom“ četiri opštine, poručili su tada iz Evropske unije, a iz Prištine da je ugovorom napravljen korak ka normalizaciji snabdijevanja energijom i naplate u četiri opštine na Sjeveru Kosova.

Pozdravili su novi dogovor i korak naprijed ambasadori u Prištini, od kojih je američki, Džefri Hovenijer kazao i da očekuje da većina stanovnika na Sjeveru razumije i prihvati plaćanje struje koju troši.

Upozorio je ipak da je to pitanje i dalje komplikovano, a zbog tehničkih stvari koje se moraju odraditi, uključujući instaliranje brojila koja će omogućiti energetskim kompanijama da znaju tačnu količinu potrošene struje, te da se stoga o rokovima ne može govoriti.

(Biznis.ba)