Dalmatia Tower

Najviša građevina u Hrvatskoj svečano otvorena

Autor: Biznis.ba
Najviša građevina u Hrvatskoj svečano otvorena
Foto: X

Najviša građevina u Hrvatskoj - splitski Dalmatia Tower, službeno je u utorak navečer na Dan grada Splita i blagdan sv. Duje svečano otvoren.

Projektirao ga je arhitekt Otto Barić, visok je 135 metara i dobitnik je dviju međunarodnih nagrada: European Property Awards u kategoriji najboljeg arhitektonskog rješenja visokogradnje komercijalne namjene te International Property Award za najbolji projekt u kategoriji razvoja.

Ima 214 soba i apartmana, unutarašnji bazen na 17. od ukupno 30 katova, potom SPA, saunu, parnu sobu, veliki prostor za sastanke i fitness centar koji je otvoren non-stop.

U sklopu kompleksa u julu je prošle godine svoja vrata gostima otvorio AC Hotel kao dio portfelja najvećeg svjetskog hotelskog lanca Marriott International, koji je prvi predstavnik svog brenda u Hrvatskoj čime je trasiran put za posve novu hotelsku i turističku industriju.

Iako je Dalmatia Tower u funkciji deset mjeseci, cijeli se kompleks sada predstavlja javnosti uz raskošan program.

Investitor Josip Komar ističe da u Dalmatia Toweru radi gotovo tisuću ljudi od čega najmanje 700 iz područja visokospecijaliziranog IT-a, prenosi BHRT.

"Uz AC Hotel ovdje posluju i mnoge međunarodne kompanije, a upravo je to ono što smo htjeli postići. Željeli smo urbanistički, turistički ali i korporativno repozicionirati Split i stvoriti konture budućeg razvoja grada. Dalmatia Tower bez sumnje predstavlja monumentalnu urbanističku i arhitektonsku vrijednost moderne Dalmacije, spajajući savremeni minimalizam s antičkim nasljeđem Splita u harmoničnu cjelinu", kaže Komar.

Objašnjava da prošle godine usred sezone nije bilo logističkih i vremenskih mogućnosti za organizaciju svečanog otvorenja, pa su se potrudili da sve bude na nivou jer je, kako kaže, riječ o projektu koji je izuzev Pelješkog mosta najveće arhitektonsko postignuće u posljednjoj deceniji.

Na vrhu Dalmatia Towera instaliran je laserski show, a preko cijele zgrade alpinisti su raširili hrvatsku zastavu koja je pratila nogometaše na svjetskim prvenstvima u Rusiji i Kataru.

Uzvanike će zabavljati Gibonni, a sve će završiti spektakularnim vatrometom.

Na svečanosti je i ministar unutaršnjih poslova Davor Božinović, veleposlanica SAD- a Nathalie Rayes, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonći Glavina kao i niz poznatih lica iz svijeta estrade, sporta, poduzetništva, politike i kulturnog života Splita i Hrvatske.