Regija

Nakon jedne decenije: Aviolinija između Makedonije i Grčke

Autor: Biznis.ba
Nakon jedne decenije: Aviolinija između Makedonije i Grčke

Makedonija i Grčka će ponovo uspostaviti direktnu avioliniju nakon više od jedne decenije, ovaj potez dolazi nakon “odmrzavanja“ odnosa dvije zemlje koje je uslijedilo zahvaljujući dogovoru o preimenovanju Makedonije u “Sjeverna Makedonija“.

Skoplje i Atina imali su direktnu vazdušnu liniju od 2003. do 2007. godine, koja je obustavljena nakon što je prethodna makedonska konzervativna Vlada skopski aerodrom nazvala po drevnom grčkom ratniku Aleksandru Velikom, što je izazvalo ljutnju Atine.

Komšijske zemlje bile su u sporu skoro tri decenije zbog imena Makedonije. Atina tvrdi da to ime podrazumijeva teritorijalne aspiracije prema njenoj pokrajini Makedoniji i drevnom grčkom nasljeđu.

Trenutna ljevičarska Vlada Makedonije u februaru ove godine, kao gest dobre volje, preimenovala je aerodrom u Međunarodni aerodrom Skoplje.

Prema navodima operatora skopskog aerodroma, turske kompanije TAV, grčki avioprevoznik Aegean Airlines u utorak će označiti početak letova dva puta sedmično na relaciji Atina - Skoplje.

Biznis.ba / AA