Regija

Napori Turske pomažu u rješavanju spora oko električne energije na sjeveru Kosova

Autor: Biznis.ba
Napori Turske pomažu u rješavanju spora oko električne energije na sjeveru Kosova
Technology,Concept,With,High,Voltage,Power,Lines.,Electrical,Engineer,Helmet

Intenzivni napori Turske pomogli su da se uspješno riješi dugogodišnji spor oko distribucije električne energije u općinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, koji traje još od kraja rata 1999. godine.

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS), kojom upravlja partnerstvo vodećih turskih holdinga Limak i Çalik, i srpska kompanija Elektrosever, potpisala je u subotu ugovor da doprinese rješavanju pitanja distribucije električne energije koje muči općine sa srpskom većinom godinama, kao i utirući put za normalizaciju Kosova i Srbije, piše Daily Sabah.

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana, pozdravio je potpisivanje ugovora između KEDS-a i Elektrosevera u izjavi na X, nekadašnjem Tviteru.

- Ovo je važan korak u sprovođenju Energetske mape puta uz podršku EU i na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Čestitam svima koji su to omogućili, rekao je Lajčak.

KEDS je u saopćenju pozdravio i potpisivanje ugovora za normalizaciju distribucije električne energije u sjevernim kosovskim općinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok nakon dugog i delikatnog procesa i čestitao uključenim stranama.

Ankara je takođe pozdravila ugovor između KEDS-a i Elektrosevera, opisujući ga kao važan korak koji doprinosi procesu normalizacije tako što omogućava rješavanje pitanja distribucije električne energije na sjeveru Kosova, navode diplomatski izvori.

Turska je uložila velike napore da postigne dogovor između Kosova i Srbije o energetskom pitanju, koje je jedan od najvažnijih elemenata procesa dijaloga Beograda i Prištine, rekli su izvori.

Prema izvorima, Turska će nastaviti da podržava proces dijaloga uz razumijevanje da se trajni mir u regiji može uspostaviti samo kroz dijalog i pomirenje, i nastavit će davati konstruktivan doprinos procesu ako to strane zatraže.

Od završetka rata na Kosovu u junu 1999. godine, računi za struju nisu plaćani u općinama sa srpskom većinom na sjeveru, a financijski teret toga snosi Vlada Kosova.

Tekuća situacija koja je ostala neriješena skoro 24 godine izazvala je ukupne troškove od 320 miliona eura (oko 340 miliona dolara) za vladu Kosova početkom 2023. godine, prema zvaničnim podacima.

U odvojenoj izjavi, Nabila Massrali, portparol EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, pohvalila je potpisivanje komercijalnog ugovora.

- Ovo je važan korak ka punoj implementaciji Energetske mape puta, koja je dogovorena u junu 2022. u okviru Dijaloga uz podršku EU, omogućavajući implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015, navodi se.

- Zaključivanje ovog ugovora znači da će Elektrosever početi da isporučuje struju četiri opšćne s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova. Time će se prekinuti dosadašnja neregulisana praksa, navodi se u saopćenju.