Regija

Negativni efekti: Ograničenje cijena hrane u Hrvatskoj izazvalo haos

Autor: Biznis.ba
Negativni efekti: Ograničenje cijena hrane u Hrvatskoj izazvalo haos

Mjere Vlade kojima se ograničava cijena 30 proizvoda jučer su stupile na snagu, a već danas se gvoori o ozbiljnim problemima.

Naime, Vlada Hrvatske je odredila samo vrstu proizvoda i gramažu na koju se primjenjuje ograničena cijena, bez obzira na to o kojem se brendu radi. Tako se desilo da su ograničene cijene i na proizvodima, poput šampona, koji su i prije ograničenja koštali gotovo upola manje od Vladinom mjerom propisane cijene.

Još jedan problem je taj što poplarnih proizvoda više uopšte nema na policama, rasporodati su tokom prvog dana ograničenja cijena. Hrvatski mediji navode da, prema zatečenom u trgovinama, postoje ozbiljne indicije da bi s polica brzo mogli nestati proizvodi poznatih brendova čije su cijene ograničene.

Primjerice, passatu Mutti od 500 g sada se može kupiti po cijeni od 1.09 eura, kao i passate drugih brendova. No u Kauflandu Muttijevih passata u toj gramaži danas uopće nema na policama. U tetrapaku se Mutti passatu može pronaći tek u manjem pakiranju od 390 grama, a cijena je znatno veća i iznosi 1.59 eura, prenosi Index.

Ovaj portal navodi da je još zanimljivija situacija s WC papirom. Vlada je ograničila cijenu troslojnog toaletnog papira od 10 rola na najviše 2.99 eura, pa toliko sada stoji i Zewa WC papir od 10 rola koji je do jučer koštao znatno više. I dok su u Konzumu, Kauflandu i Plodinama još pronalazili taj WC papir, u Intersparu i Sparu ga više nema u ponudi. Na policama je tek Zewin toaletni papir u drugim pakiranjima, pa je i cijena po roli znatno viša. U Kauflandu još jedan zanimljiv detalj - Zewa pakiranje od 24 role na akciji je dosta skuplje po roli od pakiranja s 10 rola za koje vrijedi ograničena cijena. No pitanje je koliko će još dugo Zewin WC papir u tom pakiranju biti na policama i hoće li stizati nove pošiljke ili pakiranje za koje vrijedi ograničena cijena više neće biti dostupno u trgovinama, prenosi Index.

Potpunom haosu s cijenama svjedoči i primjer krompira. U cjenovniku je ograničen tek jedan od dva koja su na ponudi.

Predstavnik malih trgovaca u HUP-u Mirko Budimir, kaže da ako se mali trgovci ne budu mogli uklopiti u cijene, tog proizvoda neće biti na policama.

- Jednostavno, trgovac ne može raditi protiv sebe i raditi s minusom, kaže Budimir.

Ekonomski stručnjaci kažu da će pravo gašenje inflacije početi kada cijene krenu padati bez ovakvih lista i kada se budu slobodno formirale. Upitan kada će se to dogoditi, Budimir odgovara: “Mi da bi imali pravu konkurenciju, moramo imati tržište i regulaciju – zakone i pravilnike koji su jasni svim igračima. Sama regulacija nalaže da svaki igrač koji je na tržištu, igra u skladu s jasnim pravilima, da se postavlja i da traži svoju nišu. U tom slučaju će svi biti na dobitku: natjecat će se trgovci između sebe, proizvođači između sebe, a građani će od toga imati koristi.”

“U budućnosti, ako hoćemo da nam tržište zaživi, to se može jedino slobodnim natjecanjem, ali i socijalnim paketom za građane koji su ugroženi”, zaključio je.

(Biznis.ba)