širok izbor, ali preskup

Nevjerovatne cijene hrvatskih proizvoda na njujorškim policama

Autor: Biznis.ba
Nevjerovatne cijene hrvatskih proizvoda na njujorškim policama
Foto: Ilustracija

​TikTok korisnik pod pseudonimom "alekscro" nedavno je objavio video u kojem prikazuje cijene hrvatskih proizvoda u Euro Marketu, smještenom u njujorškom naselju Astoria, poznatoj po ponudi proizvoda iz regiona.

Prodavnica nudi širok izbor proizvoda poput ćevapa, bureka, ajvara i mnogih drugih, a TikToker je uporedio cijene s onima u Hrvatskoj.

Prema njegovim navodima, cijene proizvoda u ovoj prodavnici uglavnom su slične onima u Hrvatskoj kada se uzme u obzir porez koji se u New Yorku dodatno obračunava na blagajni i iznosi 8.5 posto. Primjera radi, Podravkina juha košta 1.20 dolara bez PDV-a, što je blizu cijene u Hrvatskoj.

Podravkin ajvar se prodaje za 5 dolara (4.60 eura) bez PDV-a, dok je u Hrvatskoj cijena oko 4 eura. Munchmallow košta 1.70 dolara (1.57 eura) bez PDV-a, dok je u Hrvatskoj 1.29 eura.

Dalje, Dorina čokolada košta 2 dolara (1.84 eura) bez PDV-a, dok je u Hrvatskoj njegova cijena oko 2 eura. Jedina značajnija razlika je u cijeni Cedevite, koja u New Yorku košta 7 dolara (6.45 eura) bez PDV-a, dok je u Hrvatskoj ista količina 4.19 eura.

Video je izazvao brojne reakcije korisnika. Jedna korisnica je primijetila da Cedevita u Puli košta čak 8 eura, što je više od cijene u New Yorku. Mnogi su komentarisali kako je tužno što je u Americi veći izbor hrvatskih proizvoda nego u samoj Hrvatskoj.

"Više izbora našeg u Americi nego u Hrvatskoj, žalosno," napisao je jedan korisnik.

Istakli su i da su cijene u New Yorku uglavnom slične hrvatskim, ali da su američki proizvodi nevjerovatno skupi, prenosi magazin "Klik".

"Napolitanke čokoladne Kraš u Zagrebu su 7 eura," jedan je od komentara. Drugi su dodali: "Kod njih je naše otprilike slične cijene, a njihovi proizvodi su bolesno skupi. npr. nebitne namirnice sok, čips... po nekoliko eura," te "Na stranu cijene, meni je drago što se svi ti hrvatski proizvodi mogu kupiti u New Yorku," i "Kod nas iste cijene ili čak i više za duplo manju lovu za koju rintaš".

@alekscro #amerika #newyork #astoria #cijene #tiktokbalkan #tiktoktravel #hrvatska #srbija #bosna #putovanja #prijesvega🤣 ♬ original sound - Aleks onthe Moon