Dizel pojeftinio

Nove cijene goriva u Srbiji

Autor: Biznis.ba
Nove cijene goriva u Srbiji
Foto: Ilustracija

Litar eurodizela će na pumpama koštati maksimalno 202 dinara, dok će benzin europremium BMB 95 najviše koštati 185 dinara za litar.

To znači da je dizel opet pojeftinio za dva dinara u odnosu na prethodnu sedmicu dok je cijena benzina ostala ista.

Podsjetimo, poljoprivrednici u Srbiji u ovoj godini mogu da zatraže povrat akcize koju su platili na dizel i biogorivo, jer je 1. januara stupio na snagu novi pravilnik koji uređuje tu oblast, prenose Nezavisne novine.

Povraćaj je moguće ostvariti u iznosu od 50 dinara po litru do 100 litara po hektaru prijavljene površine. Postoji i ograničenje u pogledu površine zemljišta koje se obrađuje, a gledat će se koliko je goriva potrebno za obradu zasijanih ili zasađenih površina zemljišta pod konkretnom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Na prošlogodišnjem COP28 donijeta je i važna odluka o fosilnim gorivima. Naime, to je bio prvi put u tri decenije COP klimatskih samita da se nacije slažu oko udaljavanja od nafte, gasa i uglja - proizvoda koji trenutno čine oko 80 odsto globalne energije.

Sporazum posebno poziva na "prelazak sa fosilnih goriva u energetskim sistemima, na pravedan, uredan i pravičan način kako bi se postigla 'neto nula do 2050. godine' u skladu sa naukom".

Dokument prepoznaje "potrebu za dubokim, brzim i održivim smanjenjem emisija gasova u skladu sa putevima od 1.5C" i poziva nacije da na to obrate na pažnju.

Prema podacima sa današnjih berzi, cijena sirove nafte je porasla na 78.373 dolara, a cijena nafte Brent na 82.092 dolara.