region

Općina u Hrvatskoj prodaje zemljište za jedan euro

Autor: Biznis.ba
Općina u Hrvatskoj prodaje zemljište za jedan euro
Foto: Ilustracija

Opština Legrad u Hrvatskoj posebna je po mnogo čemu. Pažnja hrvatske, ali i regionalne javnosti konstantno je upućena baš na ovu opštinu.

Izdvaja se od ostalih po posebnim i zanimljivim projektima koji stanovnicima konstantno olakšavaju i popravljaju kvalitet života.

Prije pet godina napravili su naselje u kojem su se kuće prodavale za 13 centi, zatim se rodila ideja za stvaranje “vrtića za stara lica”, a sada je na red došao novi projekat “zemljišta za jedan euro”, prenosi Indikator ba.

Ivan Sabolić, načelnik opštine Legrad ispričao je sve o novom projektu. Otkrio je kako se javila ideja za ovaj projekat, kao i koji su uslovi i ko će sve moći da učestvuje.

– U našoj opštini nedostaje smještajnih kapaciteta, ali i dodatnih turističkih sadržaja. Stoga smo građevinska zemljišta, koja je nudimo i mlade parove, odlučili da ponudimo kao mogućnost za izgradnju turističkih sadržaja – kaže Sabolić.

– Zbog velikog broja takvih nekretnina i troška koji imamo želimo takve nekretnine da stavimo u funkciju. Za razliku od stambenog programa ovdje neće biti dobnog ograničenja, a osim fizičkih osoba moći će da se jave i pravne osobe (firme), dodaje on.

Sabolić je rekao i šta je glavni cilj ovog projekta, ali nam je objasnio i detaljne uslove. – Cilj ovog projekta je razvijati turističku djelatnost, što ne uključuje samo razvoj smještajnih kapaciteta, već svih vidova turističke djelatnosti – restorani, kafići, izletišta, adrenalinski centri itd.

– Kurs kreće početkom novembra, a trajaće trideset dana. Uslov je da se zemljište stavi 5 godina nakon kupovine u funkciju i da se najmanje 5 godina nakon toga drži otvorenim, dodao je.

– Takmičenje vrijedi za sve građane, skladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske i Evropske unije – kaže na kraju Sabolić.