U odnosu na prošlu godinu

Ovogodišnji januar Hrvatskoj donio više turističkih dolazaka, ali manje noćenja

Autor: Biznis.ba
Ovogodišnji januar Hrvatskoj donio više turističkih dolazaka, ali manje noćenja
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

U ovogodišnjem januaru u Hrvatskoj je ostvarena 231 hiljada turističkih dolazaka i 594 hiljade noćenja turista u komercijalnim smještajnim objektima, što je jedan posto više dolazaka i 1,2 posto manje noćenja u odnosu na januar prošle godine, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku.

Od ukupno ostvarenih 594 hiljade noćenja, 42 posto ostvarili su domaći turisti, a 58 posto strani, javlja HINA.

Turisti iz Slovenije ostvarili su najviše noćenja stranih turista i to 47 hiljada noćenja ili 14 posto ukupno ostvarenih noćenja stranih turista. Slijede noćenja turista iz Njemačke, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Zagreb je ostvario najviše noćenja turista u prvom ovogodišnjemu mjesecu, i to 133 hiljade, što je 22 posto od ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj. Najviše noćenja stranih turista u Zagrebu ostvarili su turisti iz Italije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije i SAD-a. Nakon Zagreba, kantoni sa najviše ostvarenih noćenja su Istarska i Primorsko-goranska.

U grupi Hoteli i sličan smještaj u siječnju 2024. ostvareno je najviše noćenja turista, i to 370 hiljada, što je 62 posto od ukupno ostvarenih noćenja. Slijede odmarališta i slični objekti za kraći odmor sa 202 hiljade noćenja, što je 34 posto od ukupno ostvarenih noćenja.